In era Darknet e timpul politistilor cibernetici

3 săptămâni in urmă 1

In epoca in care infractorii dispun de tehnologie noua si si din ce in ce mai avansata, misiunea proiectului paneuropean PREVISION este sa creeze o platforma deschisa care sa ofere sprijin practic politistilor in lupta lor impotriva terorismului, criminalitatii organizate si criminalitatii informatice. Aceste fenomene reprezinta trei provocari majore de securitate transfrontaliera, adesea legate intre ele. PREVISION ofera, de asemenea, si o solutie viabila in lupta impotriva traficului ilicit de bunuri culturale.

PREVISION inseamna predictie si inteligenta vizuala pentru informatii de securitate. Misiunea sa este de a oferi analistilor si anchetatorilor de politie instrumente si solutii care nu sunt disponibile astazi pe piata; sa gestioneze si sa valorifice fluxurile masive de date eterogene care trebuie procesate in timpul investigatiilor complexe de criminalitate si in evaluarea riscurilor de amenintare.

Integratorul roman SIMAVI colaboreaza cu 27 de organizatii din intreaga Europa, intr-un proiect de cercetare finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Orizont 2020 de cercetare si inovare.

PREVISION ofera suport analitic avansat (aproape) in timp real pentru multiple fluxuri de date mari (provenind din retelele de socializare online, open web, Darknet, sistemele de supraveghere video CCTV si CCTV, surse de date financiare si de trafic si multe altele), permitand ulterior integrarea lor semanticain grafice dinamice de auto-invatare care surprind structura, relatiile si tendintele grupurilor teroriste si ale persoanelor, organizatiilor cibernetice si grupurilor de criminalitate organizata, dand nastere unei constientizari situationale sporite in aceste domenii.

PREVISION are o agenda paneuropeana de implicare si sprijin pentru agentiile de aplicare a legii. 10 astfel de agentii, printre care Serviciul de Protectie si Paza din Romania, precum si practicieni diferiti fac parte din acest consortiu. Alte agentii (inclusiv Europol) s-au alaturat consiliului consultativ extern. O puternica dimensiune interdisciplinara, care combina expertiza tehnologica cu modelele sociologice, psihologice, lingvistice si de stiinta a datelor, va conduce la o abordare strategica comuna pentru prezicerea comportamentului anormal si deviant, a potentialului de radicalizare, a riscurilor de amenintare pentru tintele slabe si a tendintelor de criminalitate cibernetica in diferite momente.

PREVISION va desfasura demonstratii cu privire la cinci cazuri de utilizare reprezentative si complementare, in conditii operationale din viata reala:

1.Protectie impotriva tintelor sensibile
2.Prevenirea amenintarilor teroriste si radicalizarii
3.Investigatia crimelor financiare

4.Infractiuni cibernetice (frauda CNP)
5.Politia si arheologii impotriva furtului si traficului de bunuri culturale

Platforma PREVISION va fi testata in 10 situatii diferite, gestionate de diferitele agentii de aplicare a legii din cadrul consortiului.

Partenerii PREVISION vor profita de capacitatile, expertiza si cercetarile furnizate anterior, de standarde deja definite si de cele mai bune practici din Europa, pentru a-si concentra resursele si atentia asupra noilor elemente descoperite in cadrul proiectului.

Software Imagination & Vision (SIMAVI) este un integrator roman, o companie de dezvoltare software, specializata in proiecte mari, nationale sau chiar transnationale, cu multe componente. In prezent, lucreaza in peste 30 de proiecte pentru diferite organizatii ale Uniunii Europene.

Ceilalti parteneri PREVISION sunt:

SERVICIUL DE PROTECTIE SI PAZA (SPP), RomaniaINSTITUTE OF COMMUNICATION AND COMPUTER SYSTEMS, GreciaFraunhofer IOSB, GermaniaETRA Investigacion y desarrollo, SpaniaITTI Sp. zo.o., PoloniaIFMPT Institut fur musterbasierte Prognosetechnik, GermaniaBaltic Institute of Advanced Technology (BPTI), LituaniaETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS, GreciaUniversitat Politecnica de Valencia (UPV), SpaniaCentre National de la Recherche Scientifique (CNRS), FrantaSpace Hellas S.A., GreciaStichting CUING Foundation, OlandaMichael Culture Association (MCA), BelgiaProtection Avancee contre le Recel (PARCS), FrantaTrilateral Research Ltd (TRIL), IrlandaUNIVERSITEIT MAASTRICHT, OlandaCATALINK LIMITED, CipruSystem Factory (SF), TOULON VAR TECHNOLOGIES, FrantaEcole Nationale Superieure de la Police (ENSP), FrantaGobierno Vasco - Departamento de Seguridad (ERTZ), SpaniaFinancial Crime Investigation Service (FNTT), LituaniaHELLENIC POLICE, GreciaHochschule fur den offentlichen Dienst in Bayern (HfoeD), GermaniaKENTRO MELETON ASFALEIAS, GreciaSERVICIUL DE PROTECTIE SI PAZA DE STAT (MDSPP), Republica MoldovaBAYERISCHES STAATSMINISTERIUM DES INNERN, GermaniaPolice Service of Northern Ireland, Marea Britanie

Acest proiect a primit finantare prin Programul de Cercetare si Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 in baza acordului de grant nr. 833115.

Pentru alte informatii:
http://www.prevision-h2020.eu/
https://www.linkedin.com/company/prevision-h2020/posts/?feedView=all
https://twitter.com/H2020Prevision


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă