În cimitirele din Galați, nu se mai fac înmormântări duminica, pentru a respecta drepturile groparilor

1 lună in urmă 18

Societatea de Gospodărire Urbană din Galați, care are în subordine cimitirele din oraș, a emis o decizie prin care înhumările nu vor mai putea fi făcute duminica, relatează News.ro. Înhumările sunt permise numai dacă persoana care urmează să fie îngropată a murit din cauza infectării cu Covid.

Potrivit sursei citate, decizia societății a fost adoptată pe 23 august, în urma unor controale care au scos la iveală că drepturile groparilor nu sunt respectate.

”Groparii, fiind angajați, beneficiază conform Codului Muncii de niște drepturi care trebuie respectate. Să primească un spor, să li se asigure repaosul de 48 de ore săptămânal, etc. Dispoziția a venit tocmai pentru asigurarea dispozițiilor legale, dar și pentru faptul că ne confruntăm cu o lipsă de personal”, a spus Dragoș Magearu, directorul Societății de Gospodărire Urbană Galați.

Vor să mai angajeze gropari

Acesta a mai spus că niciodată, de la înființarea societății, aceasta nu a avut program de înhumare duminica. Înhumările de duminica se făceau ”la mica înțelegere a groparilor, care veneau din timpul lor liber, neoficial, pentru prestarea acestui serviciu”.

Directorul a mai precizat că decizia este una temporară, până când societatea va putea angaja noi gropari sau până când va găsi o modalitate de a le permite acestora să lucreze și duminica, cu respectarea condițiilor impuse de Codul Muncii.

Pentru cele trei cimitire aflate în administrare, societatea are în prezent 15 angajați.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă