În ce domenii se resimte cel mai acut criza de forță de muncă și ce salarii se câștigă pentru aceste joburi

1 săptămână in urmă 31

Sistemul medical, construcțiile și IT-ul sunt domeniile unde angajatorii resimt cel mai acut criza de forță de muncă. Salariile variază, în medie, între 3.500 de lei și 6.000 de lei, potrivit datelor Salario, comparatorul de salarii realizat de către eJobs România. Trustul Ringier, care publică ziarul Libertatea, deține și eJobs.

Câștigul mediu în sistemul medical este de 3.500 de lei net pe lună, însă lefurile pot ajunge la 7.000 de lei pentru un anestezist, arată datele Salario.

Lipsa de candidați din acest sector se resimte în special în mediul privat. Majorarea salariilor medicilor de la stat i-a convins pe mulți dintre cei care lucrau în clinicile private să migreze către pozițiile din sistemul public”, explică Roxana Drăghici, directorul de vânzări al eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. 

În acest moment, pe platforma eJobs sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă în domeniul medical. 

Criză de lucrători în construcții

Salariul mediu în construcții este de 4.000 de lei pe lună, potrivit datelor Salario.

Printre cei mai căutați angajați din domeniu se numără zidarii, operatorii CNC (utilaje cu comandă pe calculator – n.r.), sudorii și stivuitoriștii. În funcție de oraș și de companie, un instalator, de exemplu, poate ajunge să câștige și 5.000 lei net, diferența față de cât ar câștiga în afară fiind destul de mică – acolo ar ajunge pe la 1.200 de euro lunar, însă costul vieții ar fi mult mai ridicat, motiv pentru care mulți dintre ei preferă să rămână în România.

Roxana Drăghici, eJobs:

Deficitul creat pe piața muncii este acoperit astăzi prin intermediul importului de forță de muncă din străinătate.

În momentul de față, pe platforma eJobs sunt disponibile circa 2.500 de joburi doar în domeniul construcțiilor. 

Necesar masiv de programatori

În domeniul IT criza de forță de muncă este de dinainte de apariția pandemiei.

În orice moment, piața ar putea absorbi lejer 20.000-30.000 de IT-iști. Deficitul provine din numărul de absolvenților de profil prea mic pentru nevoile curente de pe piață. Însă acest lucru nu se resimte doar în România, ci și la nivel global, având în vederea expansiunea acestei industrii.

Roxana Drăghici, eJobs:

În încercarea de a minimiza acest deficit, companiile și-au creat strategii de formare și perfecționare a candidaților chiar în interiorul organizațiilor, la care se adaugă și programele de reconversie profesională.

În acest moment, pe platforma eJobs sunt disponibile aproape 3.000 de locuri de muncă doar în IT.

Comparatorul de salarii funcționează pe baza datelor introduse de utilizatori. Până la această dată 275.235 specialiști și-au introdus veniturile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă