În așteptarea certificatului verde obligatoriu la serviciu. Cum se pregătesc marile companii și cum stăm cu gradul de vaccinare în mediul privat?

3 săptămâni in urmă 33

  • În țara care ocupă, alături de Bulgaria, coada clasamentului în ceea ce privește rata vaccinării în UE, proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă e, deocamdată, discutat (și tergiversat) în Parlament
  • Mediul privat așteaptă o formă finală pentru a implementa noile măsuri.
  • Am încercat să aflăm cum se pregătesc marile companii din țară pentru perspectiva introducerii obligativității certificatului verde, care e acum gradul de vaccinare în firme și în ce fel au susținut corporațiile procesul de vaccinare, calea despre care experții în sănătate publică spun că e cea mai sigură pentru a ieși din pandemie.
  • Datele din mediul privat arată un grad de vaccinare peste media țării, companiile care au răspuns solicitărilor Economedia spun că au implementat intern campanii de informare pro vaccinare, dar nimeni nu se grăbește deocamdată cu introducerea certificatului verde, până la apariția legii care ar cere acest lucru.

Marile state ale lumii abordează diferit tema vaccinării obligatorii la locul de muncă, dar o serie de mari companii au făcut deja pași în această direcție și solicită vaccinarea angajaților. De exemplu, majoritatea angajaților Ford ar trebui să fie vaccinați până pe 8 decembrie, iar Google și Facebook au anunțat încă din vară că angajații care vor lucra de la birou trebuie să fie vaccinați. De altfel, în SUA, președintele Joe Biden susține obligația vaccinării sau a unui test săptămânal de detectare pentru angajații companiilor cu peste 100 de salariați.

Stadiul proiectului în România

Tema a ajuns și în România, dar proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins, la finalul lunii octombrie, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru, fiind vorba despre o lege organică. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, așa că proiectul mai are o șansă. În această perioadă, discuțiile continuă în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Conform informațiilor disponibile, una dintre propuneri e acordarea unei perioade de grație de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, perioadă în care testele celor nevaccinați sau netrecuți prin boală să poată fi decontate de stat.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă