În 4.000 de școli și grădinițe din țară încă nu sunt vaccinați peste 60% dintre angajați. În scenariul roșu, elevii de aici revin la ore online

1 săptămână in urmă 16

Din aproape 18.000 de școli și grădinițe din țară, în 4.000 nu a fost atins pragul de vaccinare de 60% în rândul angajaților, astfel că elevii de aici revin la orele online în cazul în care localitatea în care se află intră în scenariul roșu, adică cu peste 3 cazuri la mia de locuitori. Este o chestiune de timp, pentru că până la finalul lunii ianuarie, toată România va fi în scenariul roșu, după cum a estimat, pentru Libertatea, Doina Azoicăi, directoarea Societății Române de Epidemiologie.

Deși ministrul Educației și cel al Sănătății au declarat în repetate rânduri că își doresc pe cât posibil evitarea întorcerii în online a elevilor, acest lucru se va întâmpla în școlile care nu au personalul vaccinat în proporție de 60%, aflate în localități cu incidența peste 3. Acest lucru este prevăzut în ordinul comun semnat de cei doi miniștri în noiembrie 2021

Deja în jur de 100 din 3.181 de localități se află în scenariul roșu, păotrivit ultimelor date transmise de autorități duminică.

„Din aproape 18.000 de școli, circa 14.000 este peste 60% rata de infectare a personalului, dar e important de știut că există celălalt criteriu, dacă rata de vaccinare e sub 60%, școlile  învață față în față dacă rata de infectare la nivelul localității este sub trei la mie”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației la solicitarea Ziarului Libertatea.

Scenariul roșu, până la finalul lui ianuarie

Totuși, specialiștii spun că situația actuală se va schimba într-un timp foarte scurt.

Contactată de Libertatea, Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, estimează că întreaga țară intră în scenariul roșu în doar câteva zile, având în vedere evoluția numărului de cazuri din ultima perioadă.

„Așa cum a evoluat de la 1 ianuarie creșterea numărului de cazuri, dar și că se așteaptă ca de la jumătatea lunii creșterea să fie mai importantă, este probabil ca până la finalul lunii să fie situația de fi considerat sceneriul roșu. Este o prognoză””, a declarat medicul pentru ziarul Libertatea.

Doina AzoicaiProf. dr. Doina Azoicăi

Cum noua tulpină Omicron se răspândește mult mai repede, medicul a spus că cel mai probabil la un moment dat toți elevii vor ajunge din nou să învețe în sistemul online.

„Închiderea școlilor și trecerea din nou în online este o decizie grea pentru că totuși sistemul educațional a avut mari pierderi și au avut de suferit și copiii. În situația de incidență de 3 la mie se va lua o decizie fie hibrid, dar dacă creșterea este exponențială și numărul de cazuri la copii va fi în creștere, probabil va fi sistem online”, spune ea.

În schimb, Doina Azoicăi spune că procesul de vaccinare anti-Covid a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, care va începe după jumătatea lunii ianuarie, va juca un rol important în stoparea pandemiei.

„Este strategia de vaccinare, de la jumătatea lunii ianuarie va fi și oportunitatea vaccinării copiilor între 5 și 11 ani. Nu mai spun că există posibilitatea vaccinării copiilor peste 12 ani. Sunt de părere că trebuie să ne apărăm față de acest risc biologic, despre care nu am știut că va dura până acum”, a mai spus medicul.

Ce spune ministrul Sănătății despre închiderea școlilor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri într-o conferință de presă, că dacă vor fi cazuri multe de COVID, dar puţini pacienţi ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare, precizând că, dacă vor fi cazuri multe, care vor duce la blocarea unităţilor medicale, atunci poate fi luată o măsură temporară de închidere a şcolilor

„Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a explicat ministrul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă