Împușcături la înmormântarea uneia dintre victimele protestelor din Myanmar. Martor: „Oamenii au fugit”

3 săptămâni in urmă 2

Forțele de securitate din Myanmar au deschis focul duminică înspre oamenii adunați la înmormântarea uneia dintre cele 114 persoane ucise în ziua precedentă, cea mai sângeroasă zi de proteste de la lovitura militară de la 1 februarie, a notat agenția Reuters.

Nu au existat informații despre posibile victime în împușcăturile de la înmormântarea din orașul Bago, de lângă capitala comercială Yangon, potrivit declarațiilor a trei martori care au vorbit cu Reuters.

„În timp ce cântam cântecul revoluției în memoria sa, forțele de securitate și-au făcut apariția și ne-au împușcat”, a spus o femeie, care asista la ceremonia de înhumare a lui Thae Maung Maung, o tânără de 20 de ani împușcată mortal sâmbătă. „Oamenii au fugit atunci când s-a deschis focul”, a adăugat martorul.

Trei persoane au fost ucise în focuri de armă și duminică, dar în incidente separate în altă parte, au declarat martorii citați de Reuters. O persoană a fost ucisă când trupele au deschis focul peste noapte asupra unui grup de protestatari în apropierea capitalei Naypyitaw.

 „Oamenii au fugit”Foto: Profimedia

Până acum, nu s-au raportat proteste la scară largă în Yangon sau în cel de-al doilea oraș al țării, Mandalay, unde a avut loc măcelul de sâmbătă, de Ziua Forțelor Armate din Myanmar.

Sâmbătă, cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar

Represiunea manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar a făcut peste 100 de morți, sâmbătă, în cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie, în cursul căreia junta militară a defilat cu autovehicule blindate şi soldaţi într-o impresionantă demonstraţie de forţă.

Cel puțin șase copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani s-au numărat printre cei uciși sâmbătă, potrivit martorilor. Protestatarii numesc victimele „Stele căzute”.

Potrivit unor relatări locale, peste 400 de protestatari au fost uciși în total de către forțele de securitate, de la lovitura de stat militară și până acum.

Reacțiile internaționale nu au întârziat

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat „crimele” comise de armată în Myanmar, țară care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.

Secretarul de stat american Antony Blinken, invitat de ministrul român de externe Bogdan Aurescu la București, s-a declarat „îngrozit” de „teroarea” instaurată de armata birmană.

Totodată, premierul brianic Dominic Raab a afirmat că junta a atins un „nou prag” în represiune, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „masacrul”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă