Importăm muncitori chiar și în criză. Deficitul de forță de muncă e același, deși mulți români s-au întors acasă

3 luni in urmă 23

De Andra Mitu.
Publicat: 23.11.2020, 22:05.
Actualizat: 23.11.2020, 22:05

Chiar și în criză, noi importăm muncitori din străinătate. Acel deficit de forță de muncă nu a fost acoperit nici acum, când mulți dintre români au revenit acasă. E și motivul pentru care marile companii apelează in continuare la agențiile care recrutează forță de muncă din străinătate. Ba chiar e și o strategie. Muncitorii din Asia sunt mai ieftini și mai docili. 

Deficitul de forță de muncă cu care se confruntă România a rămas același, deși mulți români s-au întors acasă. Marile companii apelează în continuare la agențiile care recrutează forță de muncă din străinătate.

Un muncitor necalificat dintr-o ţară asiatică e plătit aici cu cel mult cinci sute de dolari pe lună.

În primele nouă luni ale anului, Inspectoratul General pentru Imigrari a emis avize de angajare pentru aproape 21 de mii de muncitori străini. Mai multi decat anul trecut.

Cele mai multe solicitări au venit din construcţii: peste 7.000.

”Nu aveți muncitori români. Românii lucrează acum în Germania. Iarna sunt aici, vara pleacă în Germania. În trei ore câștiga 1500 de euro, de ar lucra aici pe 500 euro?! Deci n-aveți români, aveți asiatici”, spune Rahul, un inginer din India.

Nevoia l-a împins să-și lase familia și prietenii și să se mute aici. Doi ani a lucrat pe șantierele de la noi, iar acum s-a angajat la o companie ce recrutează muncitori străini.

Sunt inginer și cea mai mare parte a timpului mi o petrec supervizand oamenii, proiectele”, spune Rahul.

Un muncitor cu studii superioare câștigă chiar și 850 de dolari pe lună. În plus are cazarea și mâncarea asigurate.

”N-avem încotro, va trebui să ne gândim că vom lucra multă vreme de aici încolo cu muncitori adusi din străinătate. Forță de muncă ieftină și forță de muncă care să își dorească să lucreze în sectorul acesta”, spune și Adriana Iftime, directorul unei asociații de construcții.

Aşa că multe dintre complexele rezidenţiale din România sunt construite cu muncitori asiatici.

”Avem 20 de muncitori. Sunt din Vietnam. Muncitorii romani sunt mai bine calificați, dar mai greu de găsit și nu prea sunt statornici”, spune Daniel Văduva, dezvoltator.

Pe lângă construcţii, străinii mai veneau şi în industria auto şi în cea a ospitalităţii. Pandemia a schimbat lucrurile.

”Muncitorii din Horeca au fost relocati. Cu asta ne-am ocupat din martie până în octombrie. Au fost trimisi către ferme, către agricultură, firme de curierat și supermarketuri”, a declarat Petre Gabriela Alexandra, manager resurse umane.

Shiba lucrează acum la o companie care vinde flori şi brazi de Craciun. E de opt luni aici, ştie şi puţină română. Din cei 500 de dolari pe care îi câştigă lunar, nu rămâne cu prea mult. Trimite aproape tot familiei din Nepal.

Peste 30 de mii de muncitori ar urma sa ajunga in tara noastră şi anul viitor, spun autorităţile.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

muncitor ieftin salariu constructii deficit forta de munca
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă