Imigrația elitelor, favorizată de noua politică din Marea Britanie

1 săptămână in urmă 31


Guvernul britanic facilitează începând de miercuri, 5 mai, acordarea vizelor de muncă pentru oameni de ştiinţă, artişti sau muzicieni premiaţi, printr-o nouă politică de imigrare bazată pe competenţe, introdusă după Brexit, informează AFP, citată de Agerpres.


Procedurile pentru obţinerea vizei de muncă vor fi simplificate şi accelerate pentru câştigători ai unor distincţii precum premiul Nobel, premiul Turing pentru informaticieni, premiul Grammy, premiul Oscar sau Globurile de Aur.


De asemenea, câştigătorii anumitor premii din domeniile dansului, modei, arhitecturii şi ştiinţelor sociale sunt, vizaţi de aceste schimbări.


Aceștia vor putea trăi şi lucra mai uşor în Regatul Unit conform reformei introduse de ministerul de interne.


„Câştigătorii acestor premii au atins apogeul carierei lor şi au multe de oferit Regatului Unit”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, menţionată într-un comunicat.


„Aceste schimbări importante le vor oferi libertatea de a veni şi de a lucra în industriile noastre de excelenţă ale artelor, ştiinţelor, muzicii şi filmului”, a precizat Priti Patel.


Conform unui comunicat al ministerului britanic de interne, schimbările se încadrează într-un nou sistem de imigraţie ce foloseşte „puncte”, pus în aplicare de executivul britanic după Brexit, cu scopul de a atrage „cele mai bune (n.r. talente) în ţară pe baza abilităţilor pe care le pot aduce, mai degrabă decât pe baza naţionalităţii lor”.


Astfel, noul sistem de puncte introdus de Marea Britanie favorizează inteligenţa în detrimentul lucrătorilor slab calificaţi.


Pentru a obţine o viză pentru Marea Britanie, sunt luate în considerare abilităţile, cunoştinţele de limba engleză şi resursele financiare. 


Lucrătorii din Uniunea Europeană nu se mai bucură de deplină libertate de mişcare în Regatul Unit, începând cu 1 ianuarie 2021.


FOT: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă