Imaginile dezastrului: O autostradă din Belgia, transformată în groapă de gunoi după inundațiile catastrofale din iulie

1 lună in urmă 32

Precipitațiile abundente din Europa din perioada 12-15 iulie au provocat inundații care au distrus case și linii electrice și s-au soldat cu aproximativ 200 de morți, dintre care 38 în Belgia. În estul Belgiei, aproximativ 90.000 de tone de deşeuri rezultate în urma inundaţiilor se întind pe o porţiune de autostradă, transformată în groapă de gunoi, potrivit Afp, citată de Agerpres. Imaginile surprinse arată pagubele materiale excepţionale lăsate în urma ploilor abundente.

La Herstal, în apropiere de oraşul Liege, una din regiunile cele mai afectate de inundaţii, jucării, cărţi şi saltele murdărite de noroi, dulapuri şi frigidere făcute bucăţi sunt aruncate pe o porțiune de opt kilometri din autostrada A601 dezafectată.

Autoritățile au transformat-o în groapă de gunoi improvizată cu o înălţime de şase metri, iar toată marea de obiecte a fost adusă în ultimele şase săptămâni cu camioanele, după curăţarea cursurilor de apă, a râurilor Meuse şi Vesdre.

profimedia-0630230937Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Sunt bucăți din viața oamenilor care au avut de suferit din cauza inundațiilor și reprezintă o provocare care trebuie gestionată atât de aleşii publici cât şi de companiile care se ocupă cu tratarea deşeurilor.

În total, aproximativ 160.000 de tone de deşeuri au fost produse de inundaţii numai în Wallonia, potrivit autorităţilor, iar pbreteaua de autostradă dezafectată de lângă Liege se concentrează mai mult de jumătate din cantitatea totală de deşeuri.

Transferul deșeurilor se va face treptat

Luc Joine, director general la Intradel, principala firmă de tratare a deşeurilor din provincia Liege a explicat că transferul deşeurilor se va face treptat, iar obiectivul este să se ajungă la reciclarea a 60% din aceste deşeuri, restul fiind destinat incinerării sau îngropării.

Având în vedere amploarea sarcinii, cel mai probabil va fi nevoie de nouă luni pentru a evacua toate deşeurile, notează agenția Afp.

Luc Joine a mai spus că, din punct de vedere al mediului, alegerea stocării deşeurilor pe fostă autostradă este o idee bună.

„Deşeurile sunt posibil contaminate cu hidrocarburi, trebuia să găsim un loc care să ne permită evitarea poluării solului. Ori această autostradă este asfaltată, apele sunt colectate când plouă, este potrivită”, spune Luc Joine.

Costul tratării deşeurilor în cele trei siteuri rechiziţionate de autorităţile din Wallonia este estimat la 30 de milioane de euro, potrivit ministrului regional al Mediului, Céline Tellier.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă