Imagini inedite cu un ied de capră neagră care iese pentru prima dată în zăpadă, în Munții Rodnei

3 luni in urmă 28

Un ied de capră neagră a fost filmat în timp ce intră pentru prima dată în contact cu zăpada. Imaginile au fost surprinse de un angajat al Romsilva în timpul primei ninsori din acest sezon, în Munții Rodnei.

23 Noiembrie 2020, 18:24 (actualizat 23 Noiembrie 2020, 18:33) |

Capre negre - Parcul Național Munții Rodnei

Imaginile cu prima experiență în zăpadă a unui ied de capră neagră au fost filmate în zona vârfului Ineu – Lacul Lala Mic din Parcul Național Munții Rodnei. În imagini apare iedul însoțit de doi adulți. Potrivit specialiștilor Romsilva, capra pare că îi face iedului un training de supraviețuire, învățându-l cum să caute hrana sub stratul de zăpadă.

Din observațiile rangerilor din cadrul administrației parcului, pe masivul muntos ar exista în jur de 120 de exemplare de capre negre.

Prima numărătoare a caprelor negre din Parcul Național Munții Rodnei s-a făcut în primăvara anului 2004. Atunci au fost văzute 36 de exemplare și ulterior, în toamnă, au fost numărate 61 de exemplare.

Capra neagra este cel mai bătrân mamifer existent pe teritoriul României, supraviețuind tocmai din Cuaternar, perioada Marii Glaciațiuni. Astăzi, ea este considerată specie ocrotită și protejată prin lege în România.

Coarnele, spre deosebire de cele ale cervidelor sunt negre și nu cad, având o origine epidermică și nu osoasă precum cele ale cerbului. Masculii au coarnele mai puternice, mai groase și încovoiate, în timp ce la femela încovoierea este mai redusă. Deoarece coarnele nu cad în fiecare an, ca la alte specii din această familie, vârsta unui exemplar de capra neagră se poate determina după numărul de inele de creștere anuale care se adună pe teaca fiecărui corn.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă