Imagini din satelit surprinse de americani arată că Rusia ar pregăti testarea unei rachete nucleare supranumite şi „Cernobîlul zburător”

2 luni in urmă 37

Potrivit CNN, fotografiile, care au fost surprinse pe 16 august de compania comercială de imagini prin satelit Capella Space, oferă „indicii puternice că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” la un centru de lansare situat în apropierea Cercului Polar polar.

CIA a refuzat să comenteze, iar Pentagonul și Ministerul Apărării din Rusia nu au răspuns solicitărilor CNN.

„Folosirea unui reactor nuclear ar oferi, în principiu, rachetei de croazieră o rază de acțiune nelimitată pentru a zbura sub și în jurul radarelor americane de apărare antirachetă”, a declarat cercetătorul Jeffrey Lewis, expert în arme la Middlebury Institute, care a analizat imaginile.

Cu toate acestea, susține Lewis, există „întrebări substanțiale cu privire la faptul că sistemul poate fi pus în funcțiune cu succes, fără a vorbi despre amenințarea pe care o poate pune testarea acestui sistem asupra mediului și sănătății umane”.

Potrivit specialistului american, riscurile pe care le implică folosirea armei i-au determinat pe experți să numească racheta „Cernobîlul zburător”, scrie Ziare.com.

Citeşte şi: Un singur român, evacuat din Kabul cu aeronava Hercules plecată de la Bucureşti. MAE: Accesul spre aeroport al celorlalți români este îngreunat

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă