Imagini dezolante: Sistemul de irigații, devastat de incompetență. Infrastructura a ajuns la nivelul de acum 50 de ani

2 luni in urmă 35

De Cristina Oprea.
Publicat: 12.08.2021, 21:29.
Actualizat: 12.08.2021, 21:32

Pretext de tăiat o panglică sau de laudă în campanii electorale. Atât mai reprezintă acum sistemul de irigaţii din ţară. E pornit doar la zile mari, cu fast şi cu promisiuni că România va fi din nou ce-a fost şi chiar mai mult de atât. Doar că pare o utopie. Magistralele care alimentează canalele sunt mâncate de rugină şi din staţiile de pompare s-a furat până n-a mai rămas nimic. Iar agricultorii mai cer ajutor doar de la Dumnezeu.

Suntem în Mehedinţi, zona Gârla Mare. Culmea ironiei, în comuna care era altădată bazin legumicol, canalele de irigaţii sunt acum uscate ca iasca. De departe, clădirile care alimentează magistralele par impresionante. Abia când te apropii vezi paragina şi rugina. Iar de o iei pe traseul canalelor ajungi la staţiile de repompare. Au rămas o ruină.

Altă dată, mai precis, înainte de '89, aici era o grădină, în Gârla Mare. Erau mii de hectare de roşii, de ardei, de ceapă, de cartofi.

Sistemul de irigaţii a devenit istorie şi în Dolj

Din ce a fost odată a mai rămas doar umbrar pentru animale. Oricum nu mai aveau nici ce să fure de acolo. Ogoarele se pârjolesc sub soarele nemilos.

Cristina Oprea, reporter Observator: Pare greu de crezut, dar acesta este un canal de irigaţii. De zeci de ani, pe aici nu a mai curs strop de apă. Spre disperarea fermierilor care muncesc cele peste 400 de hectare de culturi agricole care ar trebui udate de aici.

Reţeaua de irigaţii este administrată de Agenţia naţională de îmbunătăţiri funciare. Pe scurt: ANIF. Marii cultivatori acuză agenţia de incompetenţa. Şi refuză să mai semneze contracte păguboase.

Cornel Stroescu, agricultor: În acel contract nu se stipulează şi o obligaţie a ANIF. Doar fermierii au obligaţii. Obligaţia, dacă ar fi apă pe canal, să irigăm. Dar dacă ANIF-ul nu aduce apă pe canal şi noi avem probleme, aşa cum a fost şi anul trecut, şi anul acesta, şi în alţi ani. Pentru ce mai facem un astfel de contract? Ca să ce? Ca să justificăm scaunul lor de acolo?

Irigație doar pe hârtie, oficialii promit reabilitări

Specialiştii în agricultură vorbesc şi ei de incapacitatea statului de a gestiona problema irigaţiilor. De ani de zile, cei din minister se laudă că vor reabilita sistemul de irigaţii. Doar că nici asta n-ar mai fi suficient.

Ion Gavrilescu, consultant agricol: Infrastructura pe care o avem este la nivelul anilor '70, '80. Când apa era preluată din surse şi pompată pe canale mari, deschise. Randamentul era foarte redus. Pentru că, prin evaporaţie, prin infiltraţii, practic randamentul este de 35%. Deci pierderile sunt colosale.

Am solicitat un punct de vedere de la conducerea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, însă directorul nu a dorit să comenteze.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă