Imagini dezolante din Parcul Cireșarii, din Sectorul 1. E trist ce se întâmplă FOTO exclusiv

1 lună in urmă 1

În urmă cu 74 de ani se construia în Sectorul Galben un parc privat pentru copii celor care locuiau aici. La vremea aceea actualul Sector 1 așa se numea. Această zonă a capitalei și-a menținut numele de ”Sectorul Galben”, din 1926 și până în 1950. În acest an i se schimba numele în Sectorul 1 de către administrația locală comunistă venită la putere în 1947. Parcul construit atunci, primea numele de ”Parcul Cireșarii”. Poveste acestui parc continuă și astăzi, dar în alte condiții.

O groapă de gunoi transformată în Parcul Cireșarii

În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, în ”Sectorul Galben” exista o groapă de gunoi care nu făcea altceva decât să polueze zona locuită de sufletele de acolo. Administrația de la cel moment nu avea nicio putere de decizie asupra terenului, acesta fiind unul privat.

Zona era cunoscută la acea vreme ca ”fosta groapă a lui Ouatu” din mahalaua Cutarida. Groapa apare și ca personaj în romanul lui Eugen Barbu, intitulat ”Groapa”, publicat în 1957. Autoritățile vremii, din ”Sectorul Galben”, reușesc să convingă proprietarul să renunțe la teren și se construiește în 1947 un parc pentru copii din zonă. Cosntrucția avea să fie cunoscută ca ”Parcul Cireșarii”. Era un loc de agrement pentru toți locuitorii din cartierul redenumit Grivița până în 1977.

Anul 1977, anul în care zona trece la Ministerul Educației

Este momentul în care se decide trecerea întregii zone din ”Parcul Cireșarii” sub tutela Ministerului Invățământului, de la acea vreme. Ulterior aici se construiește ceea ce astăzi este cunoscut ca fiind ”Clubul Copiilor Sector 1”, și face parte din categoria ”Palate și cluburi ale copiilor”, sub directa păstorire a Ministerului Educației și a Inspectoratului General al Muncipiului București.

De-a lungul anilor aici au venit și vin, în continuare, peste 200.000 de copii care fac tot felul de activități extrașcolare, de la desen, teatru și până la cursuri de informatică, toate cursurile fiind ținute de profesori specializați pe domeniile lor de activitate. Conform legilor în vigoare ”Parcul Cireșarii” a devenit zonă a unei instuții publice, iar accesul era doar pentru cei înscriși în cadrul instituției.

„În mod normal, această bază este strict legată de procesul didactic. Profesori, părinţi, elevi. Este o zonă în care trebuie să asigurăm un proces didactic securizat, ca în orice şcoală. Lucrurile sunt clare. Accesul, aşa cum scrie şi la poartă, este pentru cei care au un rol în această reţea”, spunea în 2015 Dan Liviu, directorul Clubului Copiilor.

Imagini dezolante și lipsă de interes din partea instutțiilor statului

Din păcate, și aici este partea inexiplcabilă, în timp zona s-a degradat. Acum priveliștea este, cu adevărat, dezolantă. Dar, după anii 2000, în zona adiacentă fostului ”Parc Cireșarii”, au apărut și zone noi rezidențiale care aveau nevoie de un parc.

Primarii care au trecut pe la Sectorul 1, după Revoluție, au încercat să reamenajeze zona. Fie au încercat să preia terenul și construcțiile de aici, fie au încercat parteneriate cu Ministerul de resort. Toate proiectele au eșuat, din varii motive. ”Parcul Cireșarii” a rămas, în continuare, în proprietatea aceleași instituții.

Deși nu se recunoaște, degradarea zonei lasă o imagine dezolantă a unui cartier care se dorește a fi unul select. Nici IMSB, dar nici Ministerul nu au mai băgat bani în reamenajarea zonei de ani buni, iar asta se vede.

Proiecte de reamenajare și interese mercantile în Parcul Cireșarii

Vechile și actuala conducere a Clubului Copiilor Sector 1 sunt acuzați de lipsă de interes. Aspectul zonei, într-adevăr, arată dezolant și da, s-ar fi putut face ceva. De altfel, surse din interiorul instituției spun că se face, dar de multe ori, cei care fac mizeria nu sunt cei care activează în club, ci vecinii din zonă.

”Spațiul din Cireșarii în care funcționează clubul Copiilor Sector 1 se află în administrarea ISMB. Nu au fost alocați bani pentru igienizarea spațiului verde. Dar există un proiect, ca în fiecare an, de igienizare a întregului spațiu. Ingienizarea se face cu ajutorul părinților ce au înscriși copii și profesorii coordonatori în următoarea perioadă. În fiecare an au avut loc astfel de zile de igienizare a întregului spațiu în regim de voluntariat. Nu de puține ori, când s-a trecut la igienizare, s-au găsit mașini de spălat aruncate în spațiile de aici. Saci cu gunoi menajer, de la hârtie igineică și până la pamperși.

Se face și se dorește să se facă curat, dar atâta timp cât nu ai bani, cu ce să faci?  Părinții au participat întotdeauna la acțiunile desfășurate de Clubul copiilor Sector 1. Au fost adevărați parteneri de încredere ai întregului colectiv din cadrul Clubului. Trebuie menționat un aspect foarte important – Clubul Copiilor Sector 1 nu se află în administrarea Primăriei Sector 1 ci a Ministerului Educației și Cercetării prin ISMB.”, spun surse din interior.

Au existat ONG-uri care, sub steagul reamenjării, au pus presiuni pe cei din cadrul Clubului Copiilor Sector 1, pentru a putea face ceva. Dar, interesele din ultimii ani, din păcate, sunt mult mai profunde și mult mai materialiste.  Odată cu dezvoltarea rezidențială din zonă, interesul pentru terenul propriu-zis a crescut considerabil, iar ceea ce se dorea fi un act nobil, a devenit de fapt unul mercantil.

Promisiuni electorale, fără bază legală

După alegerile locale de anul trecut, Clotilde Armand anunța faptul că ”Parcul Cireșarii” și tot ce este acolo va trece sub tutela primăriei de sector. Numai că legsilația și hățișurile birocratice nu sunt chiar atât de simple. Conform legislației, nu poți trece un singur Club de la un minister cătr administrația locală, fără a le trece pe toate.

Cu alte cuvinte, ar trebui o decizie gvernamentală de trecere a cluburilor copiilor din taote sectoarele către Primăria Generală, în primă fază. Ulterior, dacă se decide la nivel de Consiliul General trecerea către primăriile de sector, de-abia atunci Clotilde Armand ar putea să administrze, prin primăria sector 1, spațiul din ”Parcul Cireșarii”.

Redacția Impact.ro va investiga în perioada următoare care este situația în această zonă și ce se ascunde în spatele dezinteresului și a presiunilor puse pe cei de acolo.

The post Imagini dezolante din Parcul Cireșarii, din Sectorul 1. E trist ce se întâmplă FOTO exclusiv appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă