Ideea care ne-ar putea scăpa de echipe ajunse degeaba în play-off. De la ASA Târgu Mureș, la Academica Clinceni nu s-a schimbat nimic | ANALIZĂ 

3 săptămâni in urmă 23

Modelul competițional cu play-off și play-out, creat pentru a crește interesul pentru etapele finale și pentru a elimina multe dintre meciurile fără obiectiv are o mare problemă. Play-off-ul din Liga 1 nu a reușit încă să rezolve chestiunea echipei de pe locul șase.

Tiparul este același, se schimbă doar numele celei care, fără excepție, face figurație în competiția celor mai puternici din Liga 1.

În acest an, „norocoasa” pare Academica Clinceni, formație care nu le-a creat deloc probleme lui CFR și FCSB, în primele două etape. O echipă intrată în play-off fără să ceară licență pentru a participa în cupele europene și practic fără niciun obiectiv rămas.

Ideea care ne-ar putea scăpa de echipe ajunse degeaba în play-off. Locul șase, veșnic sortit eșecului

Dar play-off-ul a avut mereu o „cenușăreasă” a cărei jucători au considerat sezonul încheiat în momentul în care s-a ajuns în acest moment al campionatului. În primul sezon cu acest sistem a fost ASA Târgu Mureș. Mureșenii n-au învins pe nimeni, reușind doar trei egaluri. Fără victorie în play-off a terminat și Gaz Metan în 2020 și Sepsi în 2019, echipă care a atins minimul istoric în play-off, cu doar un punct cucerit. Astra și Poli Iași sunt singurele echipe care au terminat pe locul șase în play-off și au reușit câte o victorie, de când avem acest format în Liga 1.

Academica – FCSB, 0-2, s-a disputat aseară și a produs un moment dramatic: Iulian Cristea a izbucnit în lacrimi după ce a fost înlocuit cu Andrei Miron!

Altfel, Florin Tănase, căpitanul FCSB, anunța după meciul cu Academica Clinceni: „Avem șanse mari la titlu”

Play-off cu doar patru echipe, în Belgia

În condițiile în care ultima intrată în play-off nu face față nivelului, Liga 1 ar putea copia modelul belgian. Folosindu-se și de motivul pandemiei, oficialii ligii din Belgia și-au modificat radical sistemul competițional în acest an. Și acolo Anderlecht, locul șase în 2019, a terminat play-off-ul cu o singură victorie. Astfel, în acest an, Belgia are doar patru echipe în play-off.

Punctele nu se înjumătățesc, iar echipele joacă pentru titlu și pentru trei locuri în Europa League și Conference League. Următoarele patru clasate în sezonul regulat, locurile cinci – opt, intră într-un alt play-off din care câștigătoarea obține un loc în Europa. În același timp, Belgia a renunțat la play-out, echipele care nu au prins primele opt și nici nu au fost în zona retrogradării încheind deja sezonul.

 

The post Ideea care ne-ar putea scăpa de echipe ajunse degeaba în play-off. De la ASA Târgu Mureș, la Academica Clinceni nu s-a schimbat nimic | ANALIZĂ  appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă