Hotărârile pentru funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării și Digitalizării au apărut în Monitorul oficial, după trei luni de la înființare / “România educată”, direcție nouă în ministerul lui Sorin Cîmpeanu, care păstrează și UEFISCDI

1 săptămână in urmă 4

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/Florin-Citu-gov-ro.jpg
Baza legală de funcționare a Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării (MCID) a fost adoptată de guvern luni seară, iar după încă 3 zile a fost publicată, joi după-amiază, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotărârile de guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, respectiv MCID. Măsura e luată la mai bine de trei luni de la instalarea guvernului Cîțu și, potrivit informațiilor Edupedu.ro, după dispute prelungite între partenerii de guvernare. 
Pe lângă cele două Hotărâri de Guvern, a fost adoptată și a treia hotărâre de acest tip așteptată, cea referitoare la funcționarea și organizarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Ministerul Educației are, conform HG publicate în Monitorul Oficial, o direcție nouă dedicată implementării proiectului “România educată” și păstrează în subordine instituțiile care au legătură cu educația, inclusiv UEFISCDI, unitatea care administrează circa 20% din finanțarea cercetării românești, dar și registrele universitare. Pe de altă parte, MCID preia în subordonare principalele consilii cu atribuții în cercetare, agenții naționale active în domeniu, institutele de cercetare-dezvoltare, pe lângă entități din domeniul comunicațiilor, inclusiv SNR și Poșta Română.

Hotărârile de guvern erau necesare în condițiile în care ME și MCID s-au format prin divizarea fostului Minister al Educației și Cercetării, MCID preluând și elemente de la alte ministere.

Situația a stârnit numeroase dispute, de la controlul asupra unităților și forurilor din subordinea ministerelor la accesul la bani europeni în condițiile unor fonduri mici pentru cercetare, care au stârnit intervenții vehemente din partea cercetătorilor și au trezit suspiciuni de jocuri politice și acuzații de blocaj în sistemul de finanțare a cercetării.

Hotărârea pentru organizarea și funcționarea Ministerului Educației s-a aflat pe agenda ședinței de guvern și săptămâna trecută, fără să fie, însă, adoptată.

Articolul Hotărârile pentru funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării și Digitalizării au apărut în Monitorul oficial, după trei luni de la înființare / “România educată”, direcție nouă în ministerul lui Sorin Cîmpeanu, care păstrează și UEFISCDI apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă