HARTA Țărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca/ România a oprit de la utilizare dozele dintr-un lot

1 lună in urmă 5

UPDATE 07.00 Portugalia, Letonia, Cipru și Slovenia au decis, de asemenea, suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

Danemarca este prima țară care a luat decizia de suspendare totale a vaccinării cu AstraZeneca, în 11 martie, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Anterior, Austria, Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg opriseră de la utilizare dozele dintr-un lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor „grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului.

UPDATE 21.00 Și Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile

O anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi decesul survenit în Austria. Doze din lotul respectiv au ajuns în 17 țări europene, însă nu și în România.

După Danemarca, și Norvegia și Islanda au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

Inițial, Italia a oprit vaccinarea cu doze din lotul oprit și de Austria. Apoi, a decis să suspende un alt lot. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui.

Doze din acest lot au fost utilizate și în România. 77.000 de români au primit acest vaccin. Restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, până la o decizie la nivel european.

Citește și BREAKING România continuă vaccinarea cu Astra Zeneca/ CNCAV: Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată

Luni, 15 martie, Italia a decis suspendarea vaccinării cu un al treilea lot, iar ulterior a decis oprirea totală a vaccinării cu AstraZeneca.

Între timp, Germania, Olanda, Irlanda, Bulgaria au luat aceeași măsură. De asemenea, Franța a anunțat luni că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru 24 de ore, în așteptarea unei decizii a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

EMA este așteptată marți să dea un aviz.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă