Haos la Manila. Filipinezii s-au îmbulzit să se vaccineze înainte ca regiunea să intre în carantină

2 luni in urmă 19

Haosul s-a instalat joi în mai multe centre de vaccinare anti-COVID-19 din capitala statului Filipine, după ce mii de oameni s-au înghesuit în speranța că vor fi vaccinați înainte ca Manila să reintre în carantină pentru două săptămâni, informează Reuters.

În încercarea autorităților de oprire a răspândirii variantei Delta, restricțiile de mișcare au fost reimpuse, joi noapte, în regiunea Manila, o expansiune urbană formată din 16 orașe, care găzduiește 13 milioane de locuitori.

De asemenea, din cauză că sistemul de sănătate pare copleșit, provincia Laguna și orașele Iloilo și Cagayan de Oro, din centrul și sudul Filipine, au intrat în carantină, a anunțat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al președinției.

Maricel Bacay, o gospodină în vârstă de 59 de ani, a stat la coadă în fața unui mall din orașul Antipolo din Rizal, de la ora 3 dimineața, anticipând că va fi aglomerație.

„S-au vehiculat informații că nu putem intra în mall-uri sau în supermarket dacă nu sunteți vaccinat”, a declarat Bacay pentru Reuters.

Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat cum oamenii se înghesuie pentru a fi primii la rând în centrele de vaccinare, fapt ce a determinat intervenția poliției pentru aplicarea regulilor de distanțare socială.

Ofelia Gonzales, 36 de ani, un furnizor de alimente din Manila, a ratat la limită să se vaccineze, în ciuda faptului că a stat la rând de miercuri seară.

„Dacă continuă să extindă carantina, cine va oferi mâncare dacă noi nu putem ieși”, s-a întrebat femeia.

COVID-19 vaccination sites in Metro Manila grapple with huge crowds on Thursday, August 5, a day before the enhanced community quarantine begins in NCR. In Manila, police say turnout across four hubs could go as high as 22,000. | via @newsdwight

? Rappler pic.twitter.com/bF0hOA7d24

— Rappler (@rapplerdotcom) August 5, 2021

Cu aproximativ 1,6 milioane de cazuri COVID-19 și peste 28.000 de decese, Filipine are al doilea cel mai grav focar de coronavirus din Asia de Sud-Est, după Indonezia.

Doar 10,3 milioane de oameni, sau 9,3% din populația de 110 milioane din locuitori, au fost complet vaccinați în Filipine, în condițiile în care ținta guvernului o reprezintă imunizarea a până la 70 de milioane de persoane în 2021.

Președintele Filipine, Rodrigo Duterte, a amenințat că persoanele care nu se vaccinează vor fi arestate.

Luna trecută, el a ordonat șefilor satelor să îi împiedice pe cei din comunitățile lor care refuză să fie vaccinați să plece de acasă.

Purtătorul de cuvânt al președinției, Harry Roque, a precizat că persoanelor autorizate, inclusiv cei care cumpără bunuri esențiale, care călătoresc din motive medicale și lucrătorii din prima linie, li se va permite circulația nerestricționată în timpul carantinei, chiar dacă sunt nevaccinate.

„Să nu suprasolicităm vaccinarea. Ar trebui să salveze vieți, nu să pună în pericol vieți”, a afirmat Harry Roque.

FOTO: Rappler – Twitter

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă