Haos la centrele de vaccinare din Manila. Mii de filipinezi stau la rând să se vaccineze, înainte ca regiunea să intre în carantină

2 luni in urmă 23

Haosul a acaparat, joi, locații de vaccinare anti-Covid-19 în Manila. Mii de oameni s-au prezentat în speranța că vor fi vaccinați înainte ca orașul capitală a Filipine să intre din nou în carantină timp de două săptămâni, transmite Reuters.

Restricțiile de mișcare vor fi reimpuse, joi noapte, și în provinciile ce înconjoară zona metropolitană Manila, unde sunt 16 orașe care găzduiesc 13 milioane de oameni. Decizia vine pentru a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă.

Provincia Laguna și orașele Iloilo și Cagayan de Oro din centrul și sudul Filipine vor fi de asemenea în carantină, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției, Harry Roque. Facilitățile sanitare sunt copleșite.

Maricel Bacay, o gospodină în vârstă de 59 de ani, stătea, la ora 3 dimineața, la rând în afara unui mall din orașul Antipolo din Rizal, una dintre privinciile învecinate capitalei, încercând să anticipeze mulțimea ce urma să se adune.

“Au fost informații că nu poți intra în malluri sau supermarketuri dacă nu te vaccinezi”, a spus Bacay, pentru Reuters.

Fotografiile de pe rețelele sociale arătau oameni înghesuindu-se să fie primii la rând la centrele de vaccinare, ceea ce a determinat poliția să intervină pentru a aplica măsurile de distanțare socială.

Ofelia Gonzales, în vârstă de 36 de ani, o vânzătoare de mâncare din Manila, a pierdut scurtătura pentru vaccinare deși s-a așezat la coadă de miercuri noapte.

“Dacă continuă să extindă carantina, cine va oferi mâncare gătită dacă nu putem ieși”, a spus aceasta.

Cu aproape 1,6 milioane de cazuri de Covid-19 și mai mult de 280.000 de decese, Filipine trece prin al doilea cel mai grav focar din sud-estul Asiei, după Indonezia.

Doar 10,3 milioane de oameni, sau 9,3% din populația de 110 milioane din Filipine, au fost vaccinați cu schema completă. Guvernul are în vedere imunizarea a până la 70 de milioane de oameni în acest an.

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a amenințat cu arestul oamenii care nu se vaccinează. Luna trecută, a ordonat șefilor din sate să nu permită celor din comunități care refuză să se vaccineze să plece de acasă.

Roque a afirmat că persoanele autorizate, inclusiv cei care cumpără bunuri esențiale și cei care călătoresc din motive medicale sau lucrătorii din prima linie, vor avea voie să se miște fără restricții în carantină, chiar dacă sunt nevaccinați.

“Să nu facem din vaccinare un superspreader (răspândire accentuată – n.red.). Ar trebui să salveze vieți, nu să le pună în pericol”, le-a spus Roque jurnaliștilor.

Editor : Alexandru Costea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă