Haaretz: Șeful Black Cube clamează din nou că operațiunea de spionare a lui Kovesi ar fi avut girul SRI, dar singura probă e o presupusă confirmare din partea unui fost director Mossad, mort între timp

4 luni in urmă 19

Dan Zorella, CEO-ul companiei Black Cube, a declarat în depoziția oficială dată procurorilor DIICOT că a crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, transmite publicația israeliană Haaretz. Zorella nu aduce nici o dovadă însă, susținând că cel care i-ar fi confirmat implicarea SRI a fost ex-directorul Mossad, Meir Dagan, care a murit însă fără a fi audiat în dosar.

De altfel, procurorii DIICOT au respins acuzațiile lui Dan Zorella și au clasat cauza, arătând în rechizitoriu următoarele:

”Clasarea cauzei, în ceea ce priveşte aspectele relevate de numiţii D.Z. şi * , precum şi de către martorii denunţători * şi * , raportat la posibila implicare în proiectul şi operaţiunea desfăşurată pe teritoriul României, după caz, a anumitor reprezentanţi ai unor instituţii publice din România şi oameni de afaceri români/israelieni (* , * , * ), fiind incident cazul prevăzut de dispoziţiile art. 16 alin. 1 lit. c din C.p.p. – nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea”.

Mai mult, despre operațiunea Black Cube în România se știe că firma israeliană a trimis o ofertă către Dan Adamescu.

Dan Zorella a mai susținut în declarațiile preluate de Haaretz că persoana care l-a angajat pentru operațiunea din România este Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI condamnat pentru corupție. Zorella susține că Dragomir i-ar fi spus că Black Cube avea permisiunea SRI de a opera în cazul Kovesi.

Zorella a spus că, având în vedere sensibilitatea operațiunii de spionare a șefei DNA, l-a întrebat personal pe Moshe Dagan, ex-director Mossad, dacă poate verifica că SRI a dat aprobarea pentru operațiunea din România. La câteva zile după ce i-a cerut să verifice veridicitatea susținerilor lui Dragomir, Dagan l-ar fi sunat pe Zorella și i-ar fi spus că operațiunea are girul SRI. Zorella nu a putut proba declarațiile, dat fiind că Moshe Dagan, care era și director onorific al Black Cube, a murit în timpul investigației DIICOT.

Reamintim că DIICOT l-a trimis în 15 iulie în judecată pe fostul ofițer, Daniel Dragomir, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și alte infracțiuni în dosarul Black Cube. Procurorii arată în comunicat că Dragomir – deja condamnat în alt dosar și fugit din țară – a avut sprijinul altor persoane interesate în defăimarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, dar nu au trimis în judecată pe nimeni altcineva și nici nu au scris cine au fost finanțatorii reali ai afacerii. Procurorii DIICOT au disjuns ancheta și fac în continuare cercetări pentru a afla cine sunt finanțatorii afacerii Black Cube.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă