Guvernul olandez condus de Mark Rutte a demisionat în urma „scandalului alocațiilor”, când mii de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă

1 lună in urmă 9


Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia, anunță BBC, după ce zeci de mii de familii au fost acuzate în mod greșit de fraudă la încasarea alocațiilor între 2013 și 2019 și au fost forțate să ramburseze statului banii pe mai mulți ani.


Parlamentarii olandezi au decis că familiile au suferit o „greșeală fără egal”, după ce oficialii fiscali, politicienii, judecătorii și funcționarii publici le-au lăsat complet neputincioase.


Mulți dintre cei afectați provin din familii de imigranți, iar sute au fost au fost ruinați financiar.


În acest sens, premierul Rutte a înaintat regelui demisia cabinetului.


„Oameni nevinovați au fost incriminați, iar viața le-a fost distrusă”, a spus el, adăugând că responsabilitatea pentru ceea ce nu a funcționat bine revine cabinetului.


Decizia „unanimă”, luată la o ședință a cabinetului de la Haga, vine într-un moment în care au fost impune restricții mai dure împotriva pandemiei Covid-19, dar guvernul va rămâne într-un rol interimar pentru a aborda pandemia până la alegerile parlamentare din martie.


Familiile au depus săptămâna aceasta plângeri penale împotriva a cinci politicieni printre care ministrul finanțelor Wopke Hoekstra și ministrul economiei Eric Wiebes pentru rolul lor în gestionarea situației.


Cum a pornit totul


Funcţionarii au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă și au fost constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro.


De fapt, presupusa fraudă era o eroare și consta de multe ori într-un formular completat greșit sau în lipsa unei semnături pe un document. Efectul asupra oamenilor a fost însă puternic. Unii dintre părinţii în cauză au suferit ulterior probleme financiare grave, au fost forțați să-și schimbe casa, iar unii s-au despărțit.


Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele autorităților fiscale și a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensații, în jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie.


Foto: Epa


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă