Guvernul din Hong Kong vrea să adopte propria lege a "securității naționale", și mai drastică decât cea impusă de Beijing

2 săptămâni in urmă 18

​Guvernul din Hong Kong urmează să prezinte o lege care prevede noi infracţiuni împotriva „securităţii naţionale”, potrivit unui anunț făcut de şefa Executivului local, Carrie Lam, în prima sesiune a Consiliului Legislativ (LegCo) rezervat ”patrioţilor”, relatează The Guardian și News.ro.

Carrie Lam a anunţat că Guvernul său intenţionează să adopte, pe lângă controversata lege actuală impusă în 2020 de Beijing privind secesiunea, suvbersiunea, terorismul şi complicitatea cu puteri străine, o lege locală care prevede alte aproximativ 40 de infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Şefa Executivului din Hong Kong nu a precizat care sunt aceste noi infracţiuni însă a anunţat că ele ar fi conforme Articolului 23 al ”Legii fundamentale” - mini-Constituţia acestui oraş în mod teoretic semiautonom.

Acest Articol 23 priveşte „trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subversiunea”. El vizează de asemenea interzicerea organizaţiilor politice străine de a desfăşura activităţi politice în Hong Kong, iar organizaţiilor politice locale să întreţină relaţii cu instanţe politice străine.

Drastica lege a securităţii naţionale a fost impusă Hong Kongului în iunie 2020 de către Beijing, în urma unor manifestaţii uriaşe şi adesea violente în favoarea democraţiei.

Redactată în mod foarte vag, această lege scoate în afara legii aproape orice formă de disidenţă şi a remodelat peisajul politic și juridic al unui teritoriu odinoară considerat un bastion al libertăţilor, mai ales după ce China a impus și schimbarea legislației electorale.

Citește și:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă