Guvernul de la Chișinău a aprobat „dezoffshorizarea” Republicii Moldova. Acționariatul companiilor va fi de acum transparent și liber de accesat ca date deschise

1 săptămână in urmă 21

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, avizul pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, astfel că secretul offshore va fi anulat pentru a oferi o transparență maximă companiilor care activează în Republica Moldova.

Opacitatea acționariatului multor companii din Republica Moldova deținute și controlate din offshore-uri a favorizat corupția în această țară. Puterea pro-europeană de la Chișinău a anunțat încă din campania electorală pentru parlamentare din 11 iulie că va reglementa acest aspect.

Autoritățile au hotărât astfel că va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența, respective zone offshore.

Mai mult, guvernul a decis ca Agenția Servicii Publice (ASP) să fie cea care asigură accesul la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi ai companiilor ce activează pe tot teritoriul Republicii Moldova. În viitorul apropiat, informația va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Guvernul menționează că noile prevederi vor contribui la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Investigațiile jurnalistice din ultimii ani au scos la iveală foarte multe scheme de corupție puse la cale de companii offshore abonate la banii statului. Oligarhi precum Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon sau chiar fostul președinte prorus Igor Dodon au fost conectați la astfel de companii offshore într-o formă sau alta pe diverse scheme de corupție și finanțări ilegale.

Foto: Oligarhul acum fugar, Vladimir Plahotniuc, un artizan al schemelor de corupție prin offshore-uri conectate la banii publici din Republica Moldova. Sursa/Facebook Vladimir Plahotniuc.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă