Guvernul canadian ia în calcul impunerea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19/ Ministrul Sănătății vorbește despre ”furtuna perfectă”, cu număr record de infectări și personal medical obosit și insuficient

2 săptămâni in urmă 18

Provinciile canadiene ar putea să introducă politici care să prevadă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 în lunile următoare pentru a face față numărului tot mai mare de infecții cu coronavirus, a declarat ministrul Sănătății de la Ottawa, Jean-Yves Duclos, oficialul adăugând că vaccinarea rămâne singura cale de ieșire din pandemie. Experții susțin însă că este foarte probabil ca unele dintre provincii și teritorii – care dețin responsabilitatea administrării serviciilor de sănătate în interiorul granițelor lor – să nu implementeze astfel de politici solicitate de guvernul federal, deoarece le consideră „discriminatorii”.

Contextul medical

În prezent, 29.3 milioane de canadieni sunt complet vaccinați, ceea ce reprezintă 76.83% din totalul populației. Până vineri, 82.56% dintre canadieni, respectiv peste 31.5 milioane de persoane, au primit cel puțin o doză de vaccin. Unele provincii au trecut de 80% din totalul populației complet inoculată, așa cum este cazul în Newfoundland and Labrador (86.01%), Prince Edward Island (81.54%) și Nova Scotia (81.10%).

Restul provinciilor și teritoriilor canadiene înregistrează un procentaj de vaccinare anti-COVID-19 de circa 75%, cea mai mică rată fiind în Nunavut, teritoriul din nord puțin populat, unde doar 61.86% din cei circa 39.000 de locuitori sunt vaccinați complet.

În multe domenii din Canada, vaccinarea este în prezent obligatorie. De exemplu, toți pasagerii care călătoresc cu avioane și trenuri trebuie să fie complet vaccinați, la fel ca și personalul care lucrează în acele sectoare. De asemenea, toți angajații federali trebuie să fie vaccinați cu două doze.

În ciuda numărului mare de persoane vaccinate însă, cazurile de infecții cu COVID-19 au înregistrat o creștere dramatică în țara nord-americană în ultima perioadă.

Doctorița Theresa Tam, ofițerul șef de sănătate publică din Canada, a declarat vineri că numărul mediu zilnic de cazuri naționale a crescut cu 65% față de săptămâna precedentă, fiind raportate o medie zilnică de 42.000 de cazuri noi.

Tam a afirmat că aproximativ 29% dintre testele de laborator sunt pozitive, indicând o transmitere comunitară semnificativă a virusului. Oficialul a spus că spitalizările care nu au nevoie de terapie intensivă au crescut cu 91 la sută față de săptămâna precedentă, în timp ce internările în secțiile ATI au crescut cu 25%.

„Deși dovezile din supravegherea continuă și studiile recente indică faptul că riscul de spitalizare este mai mic pentru Omicron în comparație cu varianta Delta, accelerarea bruscă a răspândirii Omicron și volumul uriaș de cazuri determină tendințe de cazuri grave,” a afirmat Tam.

Canada a înregistrat vineri aproape 35 de mii de cazuri noi de infecții, cu 11.899 de cazuri în Ontario (plus 42 de decese) și 16.176 de infecții cu 27 de decese în Quebec. Până în prezent, 2.472.741 de canadieni s-au infectat cu COVID de la începutul pandemiei, circa 2 milioane recuperându-se. Canada a înregistrat un total de 30.657 de decese, iar numărul cazurilor active este de peste 382 de mii.

Inoculare obligatorie?

Creșterea dramatică a numărului de infecții cu coronavirus a pus pe jar autoritățile de la nivel provincial și federal, guvernul de la Ottawa luând în calcul chiar vaccinarea obligatorie a populației.

„Ceea ce observăm în prezent este că sistemul nostru de îngrijire a sănătății din Canada este fragil, angajații noștri sunt obosiți și singura modalitate pe care o știm de a trece peste COVID-19, această variantă și orice variantă viitoare, este prin vaccinare”, a afirmat ministrul Sănătății de la Ottawa, Jean-Yves Duclos.

Potrivit oficialului, deși testele rapide, purtatul de mască și distanțarea socială sunt instrumente utile, ele nu vor pune capăt pandemiei de la sine.

Ministrul Duclos s-a referit la faptul că „50% din spitalizările de acum din Quebec se datorează faptului că oamenii nu au fost vaccinați. Aceasta este o povară pentru lucrătorii din domeniul sănătății, o povară pentru societate care este foarte greu de suportat și, pentru mulți oameni, greu de înțeles”.

Duclos a aduăgat: „De aceea, semnalez că aceasta (implementarea vaccinării obligatorii) este o conversație pe care cred că provinciile și teritoriile, în sprijinul guvernului federal, vor dori să o aibă în următoarele săptămâni și luni.”

Duclos a afirmat că, deși discuțiile despre politicile obligatorii de vaccinare nu au loc deocamdată, el consideră că, bazându-se pe „înțelegerea mea personală a ceea ce vedem pe plan internațional și intern și în conversațiile mele (cu) miniștrii sănătății din ultimele câteva săptămâni”, discuția despre inocularea obligatorie anti-COVID va începe în următoarele săptămâni sau luni.

Ministrul Duclos a spus că provinciile se confruntă cu „o furtună perfectă” de cazuri record de infecții, cu o penurie de angajați în domeniul sănătății și cu până la șapte milioane de canadieni eligibili care sunt încă nevaccinați.

„Ceea ce putem face… este să oferim vaccinuri, teste, echipamente de protecție personală,” a afirmat oficialul. „Putem oferi suport de urmărire a cazurilor, putem oferi tot felul de alte tipuri de asistență care nu sunt legate de resurse umane.”

El a subliniat însă că este la latitudinea provinciilor să decidă dacă implementează aceste politici obligatorii de vaccinare, ele fiind responsabile de politicile de sănătate.

O idee susținută și de ministrul Afacerilor Interguvernamentale, Dominic LeBlanc, care a afirmat că există limite legate de ceea ce poate face guvernul federal pentru a reduce penuria de personal medical. „Nu este surprinzător faptul că guvernele provinciale și teritoriale au mult mai multe resurse umane de sănătate, de exemplu, decât ar avea guvernul Canadei,” a declarat el.

Ministrul Duclos a afirmat că, în timp ce creșterea actuală a numărului de spitalizări a lovit cel mai greu Quebec și Ontario, alte provincii ar trebui să se pregătească pentru același lucru. „Aceste provincii și teritorii trebuie să cunoască și trebuie să acționeze pe baza a ceea ce văd că se întâmplă cu alte provincii precum Quebec și Ontario,” a spus el.

„Este și un avertisment, un avertisment prietenesc, dar un avertisment clar, pentru unele provincii și teritorii, că trebuie să acționeze acum. Pentru că, dacă nu acționează suficient, va fi dificil pentru guvernul federal să ajute după aceea, pentru că noi nu avem capacitatea de a face acest lucru.”

Relatând despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, ziariștii canadieni s-au referit la situația din unele țări europene, cum ar fi Austria și Grecia, care au făcut deja pași în acest sens, pe măsură ce ratele de infecție au atins niveluri record și campaniile de vaccinare stagnează.

De exemplu, grecii cu vârsta peste 60 de ani care nu sunt încă vaccinați riscă în prezent amenzi lunare de 100 de euro. Austria, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, urmărește să amendeze austriecii nevaccinați cu mai mult de 7.000 de euro, în timp ce Slovacia oferă plăți de 600 de euro pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze.

Politici stricte

Declarațiile ministrului federal al Sănătății legate de posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii au venit în contextul în care unele dintre provinciiile canadiene au implementat deja politici stricte. De exemplu, pașapoartele de vaccinare au fost introduse în provincia Quebec de la 1 septembrie, dovada vaccinării împotriva coronavirusului fiind solicitată persoanelor care locuiesc sau vizitează provincia și care iau parte la activități neesențiale. Pașaportul de vaccinare COVID-19 este un instrument oficial gratuit care arată că titularul este protejat împotriva coronavirusului.

Denumit VaxiCode sau pașaportul de vaccinare COVID-19, documentul digital (aplicație ori în varianta PDF pe telefonul mobil) sau pe hârtie este necesar pentru a participa la o mare parte din viața publică, de la a bea o bere pe o terasă până la a juca badminton. Clienții trebuie să prezinte coduri QR emise de guvern, care sunt scanate de o aplicație pentru smartphone.

În Quebec, lista activităților neesențiale interzise celor fără vaccin este acum foarte largă. Accesul în restaurante, cinematografe, săli de sport și piscine, festivaluri, stadioane, cazinouri, precum și participarea la activități de echipă interioare sunt acum interzise pentru cei care nu sunt vaccinați în mod adecvat. Cei care nu sunt vaccinați dar au o scutire medicală sunt exceptați de la aceste reglementări.

Mai mult, la începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, a anunțat că, începând cu 18 ianuarie, locuitorii vor trebui să prezinte dovada că sunt complet vaccinați pentru a intra în magazinele de băuturi alcoolice și canabis, care sunt gestionate de stat.

În plus, ministrul a adăugat că guvernul din Quebec va extinde în curând utilizarea pașaportului de vaccinare la alte afaceri neesențiale, cum ar fi serviciile de îngrijire personală. Anunțul este așteptat în zilele următoare.

Dubé a spus că jumătate dintre persoanele cu COVID-19 care sunt internate în secțiile ATI din provincie nu sunt vaccinate și că noile restricții sunt necesare pentru a încetini numărul de internări în spital. „Limitând locurile în care aceștia (nevaccinații) pot merge, le limităm contactele,” a spus Dubé. „Dacă nu vrei să te vaccinezi, stai acasă.”

Ce cred provinciile

Un purtător de cuvânt al ministrului sănătății din Quebec a spus că vaccinarea obligatorie gândită de guvernul federal nu este ceva la care provincia ia în calcul deocamdată, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple la un moment dat.

De altfel, comentatorii au remarcat că declarația ministrului federal al Sănătății legată de vaccinarea obligatorie a provocat deja reacții de respingere în unele provincii, iar adoptarea unor politici în acest sens ar putea fi extrem de dificilă, existând chiar posibilitatea ca aceste eforturi să fie contestate în justiție. Iar dacă guvernul federal ar decide să impună de la sine un mandat național de vaccinare, acest lucru ar duce nu doar la confruntări între cei nevaccinați și guvernul federal, ci și între provincii și Ottawa, care nu ar face altceva decât să submineze efortul de vaccinare.

Este o situație similară cu cea care a apărut în Quebec după introducerea pașaportului de vaccinare, criticat de multe voci ca „discriminare medicală.” Imediat după introducerea documentului, mii de oameni au ieșit pe străzile din centrul orașului Montreal – cel mai mare din Quebec – pentru a denunța măsurile de sănătate luate de guvern, inclusiv introducerea VaxiCode.

La mitinguri au participat inclusiv persoane vaccinate, care au afirmat că nu sunt de acord cu introducerea pașapoartelor sanitare, pe care le consideră o formă de discriminare și o încălcare a drepturilor omului.

Ca semn al rezistenței provinciilor la inițiativa guvernului federal, premierul din Saskatchewan, Scott Moe, a emis o declarație în care spune că, deși încurajează ferm oamenii să se vaccineze, provincia sa nu va implementa o politică obligatorie de vaccinare. Iar prim-ministrul provinciei Alberta, Jason Kenney, a fost și mai categoric, el scriind pe Twitter că guvernul său nu va face vaccinurile obligatorii: „Deși îi încurajăm cu tărie pe cei care sunt eligibili să se vaccineze, în cele din urmă este o alegere personală pe care oamenii trebuie să o facă”.

Surse: CBC, CTV News, Health Canada, Twitter

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă