Guvernul britanic plănuiește o schemă temporară pentru a înlesni recrutarea temporară a șoferilor de camioane străini în timp ce cozile la benzină se extind

4 săptămâni in urmă 15

Relatările presei britanice sugerează că ar putea fi emise până la 5.000 de vize temporare, pentru a ușura deficitul de șoferi care a întrerupt livrarea carburanților, unele benzinării închizându-se, iar la multe altele formându-se cozi lungi de așteptare. O decizie în acest sens este așteptată la acest sfârșit de săptămână.

Asociația Transportatorilor Rutieri estimează că Marea Britanie are un deficit de 100.000 de șoferi de vehicule grele, inclusiv auto-cisterne – lipsă agravată de pandemia de Coronavirus și Brexit. Multe examene de conducere pentru șoferi au fost amânate, iar sfârșitul libertății de mișcare a persoanelor de la sfârșitul lui 2020 a împiedicat recrutarea de noi șoferi din țările Uniunii Europene.

Guvernul și liderii din industrie au încercat să liniștească publicul – spunând că nu există penurie de combustibil la rafinării și îndeamnă oamenii să nu intre în panică. Dar lipsa șoferilor amenință cu o mai mare perturbare a livrărilor de benzină, alimente și alte bunuri.

Lanțul de supermagazine Sainsbury’s a declarat că se confruntă cu „o cerere mare” de benzină, cu o „mică proporție de site-uri” închise temporar.

Concernul petrolier BP a spus că aproximativ 20 din cele 1.200 de stații pe benzină ale sale au fost închise, între 50 și 100 de altele fiind afectate de pierderea a cel puțin un sortiment de combustibil.

Un “număr mic” de stații de alimentare Tesco a fost, de asemenea, afectat, a declarat proprietarul ExxonMobil, care operează benzinăriile.

Grupul EG, care are 341 stații de benzină în Marea Britanie, a introdus o limită de 30 de lire sterline pe client pentru toate tipurile de combustibil din cauza “cererii fără precedent a clienților”. Prețul mediu al unui litru de benzină în Marea Britanie este 1,32 lire.

Ministrul transporturilor Grant Shapps declarase vineri că guvernul va cere șoferilor militari să conducă camioane cisternă în caz de nevoie și a respins de principiu cererea introducerii de vize temporare pentru șoferi din UE. După numai 24 de ore realitatea pare să forțeze guvernul britanic să facă o întoarcere de 180 de grade.

sursa: BBC, Sky News

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă