Grupurile înarmate palestiniene din Gaza “au comis crime de război împotriva civililor israelieni și palestinieni” în mai 2021 – Human Rights Watch

2 luni in urmă 28

Atacurile cu rachete și mortiere ale grupurilor armate palestiniene în timpul luptelor din mai 2021 din Fâșia Gaza, care au ucis și rănit civili în Israel și Gaza, au încălcat legile războiului și constituie crime de război, a declarat joi organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

Brațul înarmat al Hamas și alte grupuri armate palestiniene au lansat rachete și au tras mortiere către centrele de populație israeliene, ceea ce a dus la moartea a 12 civili în Israel și rănirea a zeci de alții. Se pare că proiectilele îndreptate către Israel, au greșit ținta și au avut o traiectorie scurtă, ucigând și rănind un număr nedeterminat de palestinieni din Gaza. Human Rights Watch a investigat mai multe dintre atacurile care au ucis cetățenii israelieni, precum și un atac cu rachete palestinian care a eșuat deasupra orașului Jabalya din Fâșia Gaza, ucigând 7 civili palestinieni și rănind 15 alte persoane”, se spune în comunicatul HRW.

În timpul luptelor din mai, grupurile armate palestiniene au încălcat flagrant legile războiului privind atacurile nediscriminatorii prin lansarea a mii de rachete neghidate către orașele israeliene”, a declarat Eric Goldstein, director în funcție pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Human Rights Watch. “Eșecul atât al autorităților Hamas, cât și al guvernului israelian de a-și asum responsabilitatea pentru presupusele crime de război de către forțele lor evidențiază rolul esențial al Curții Penale Internaționale”.

La sfârșitul lunii iulie, Human Rights Watch a făcut publice atacurile israeliene din Gaza din luna mai, care au reprezentat 62 din cei 129 sau mai mulți civili palestinieni care, potrivit Organizației Națiunilor Unite, au fost uciși în greve israeliene. Human Rights Watch a constatat că aceste atacuri au încălcat legile războiului și se încadrează la aparente crime de război. Human Rights Watch va publica în curând un raport despre atacurile aeriene israeliene care au distrus sau avariat extensiv patru turnuri înalte din Gaza.” Se mai spune în comunicatul HRW

Pe 12 mai, Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) a indicat că monitorizează situația din Gaza. Procuratura va include în ancheta sa atacuri ilegale cu rachete palestiniene împotriva Israelului, precum și atacuri ilegale israeliene în Gaza.”

Dintre cele peste 4.360 de rachete și mortiere lansate de grupuri armate palestiniene, 3.573 „au pătruns în spațiul aerian israelian”, potrivit autorităților israeliene. Autoritățile israeliene au declarat că sistemul lor de apărare aeriană, cunoscut sub numele de Iron Dome, a interceptat aproximativ 90% din atacurile cu rachete. Atacurile au dus la moartea a 13 persoane în Israel, inclusiv 12 civili, dintre care doi copii, și la rănirea a câteva sute de persoane, potrivit autorităților israeliene.” se mai spune în comunicatul HRW.

Sunt prezentate în încheiere cazurilor mai multor persoane ucise de tirurile de rachete și mortiere palestiniene: Leah Yom Tov, 63 de ani, din Rishon Le Zion, Khalil Awad, 52 de ani și fiica sa Nadine, arabi palestinieni cetățeni ai Israelului din Dahmash, Ido Abigail, cinci ani, din Sderot și șapte civili palestinieni uciși în Gaza: Bara al-Gharabli, șase ani; Mustafa Mohammad Obied, 14; Mousa Khamees Junied al-Zain, 20; Raed Abu Warda, 33; Nabeel Noman Dardona, 24; Ismat al-Zain, 50; și  Basheer Aloush, 54. (Rachete Qassam în Gaza, foto: Wikipedia)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă