Grupele de sânge – caracteristici aparte pentru fiecare dintre grupele 0, A, B și AB

4 luni in urmă 53

Există 4 grupe principale de sânge (tipuri de sânge) – A, B, AB și O. Grupul de sânge este determinat de genele pe care le moștenești de la părinți. Iată care sunt caracteristicile acestora, conform site-ului nhs.uk.

Caracteristicile grupelor de sânge: O, A, B și AB

Sângele este alcătuit din celule roșii din sânge, celule albe din sânge și trombocite într-un lichid numit plasmă. Grupul sanguin este identificat de anticorpi și antigeni din sânge.

Anticorpii sunt proteine ​​care se găsesc în plasmă. Aceștia fac parte din apărarea naturală a corpului tău. Ei recunosc substanțele străine, cum ar fi germenii, și vă alertează sistemul imunitar, care îi distruge. Antigenii sunt molecule proteice găsite pe suprafața celulelor roșii din sânge.

Grupele de sânge – caracteristici

Există 4 grupe principale de sânge definite de sistemul ABO:

Grupa sanguină A

grupa sanguină A – are antigeni A pe globulele roșii din sânge și anticorpi anti-B în plasmă

Grupa sanguină B

grupa sanguină B – are antigeni B și anticorpi anti-A în plasmă

Grupa sanguină O

grupa sanguină O – nu are antigeni, dar atât anticorpi anti-A cât și anti-B în plasmă. Grupa sanguină O este cea mai frecventă grupă sanguină.

Grupa sanguină AB

grupa sanguină AB – are atât antigeni A cât și B, dar nu are anticorpi.

Cum se face primirea de sânge

Primirea de sânge din grupul ABO greșit poate pune viața în pericol. Așadar, dacă unei persoane cu sânge din grupul B i se administrează sânge din grupa A, anticorpii săi anti-A vor ataca celulele din grupa A.

Acesta este motivul pentru care sângele grupului A nu trebuie administrat niciodată cuiva care are sânge din grupul B și invers. Deoarece globulele roșii din grupul O nu au antigene A sau B, pot fi administrate în siguranță oricărui alt grup.

Sistemul Rh

Celulele roșii din sânge au uneori un alt antigen, o proteină cunoscută sub numele de antigen RhD. Dacă acesta este prezent, grupul de sânge este RhD pozitiv. Dacă este absent, grupul de sânge este RhD negativ. Aceasta înseamnă că puteți fi unul din cele 8 grupe de sânge:

A RhD pozitiv (A +) A RhD negativ (A-) B RhD pozitiv (B +) B RhD negativ (B-) O RhD pozitiv (O +) O RhD negativ (O-) AB RhD pozitiv (AB +) AB RhD negativ (AB-). Cele 8 grupe de sânge cu Rh.Grupele de sânge: caracteristicile pentru O, A, B și AB.

În majoritatea cazurilor, sângele O RhD negativ (O-) poate fi administrat în siguranță oricui. Este adesea utilizat în situații de urgență medicală atunci când grupa sanguină nu este imediat cunoscută. Este sigur pentru majoritatea beneficiarilor, deoarece nu are antigene A, B sau RhD pe suprafața celulelor și este compatibil cu orice alt grup sanguin ABO și RhD.

Donatorii de sânge

Majoritatea oamenilor sunt capabili să dea sânge, dar de fapt doar 1 din 25 de persoane, reușesc să o facă. Pot dona sânge dacă sunt în formă și sănătoase, următoarele persoane:

Pentru a deveni donator de sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani greutate peste 50Kg puls regulat, 60 -100 bătăi/minut tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

hepatită (de orice tip) TBC sifilis malarie epilepsie si alte boli neurologice boli psihice bruceloză ulcer diabet zaharat boli de inimă boli de piele: psoriazis, vitiligo miopie forte peste (-) 6 dioptrii cancer.

The post Grupele de sânge – caracteristici aparte pentru fiecare dintre grupele 0, A, B și AB appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă