Gruparea extremista Stat Islamic nu mai este capabila de atacuri complexe, sustin expertii in terorism

1 lună in urmă 7

Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) nu mai este capabila sa comita atacuri complexe, afirma cercetatorul german in terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, intr-un interviu pentru editia de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung, citat de DPA.

Stat Islamic nu mai poate desfasura actiuni complexe, indelung pregatite, cum a fost atacul de la Paris din 2015, a declarat Neumann, profesor de studii de securitate la King's College London, citat de cotidianul german.

Teroristii au atacat in acelasi timp in cinci locuri diferite din capitala Frantei in noiembrie 2015, inclusiv la sala de spectacole Bataclan si la stadionul Stade de France. Un numar total de 130 de persoane au fost ucise atunci.

Expertul considera ca una dintre cauzele slabirii organizatiei teroriste este pierderea controlului asupra unor parti din Irak si Siria. Califatul nu mai exista, asa ca fara aceasta atractie va fi mult mai dificil pentru Stat Islamic sa recruteze noi luptatori, a declarat Neumann.

Prin urmare, a explicat el, amenintarea reprezentata de extremistii islamisti este semnificativ mai mica decat era in urma cu sase ani.

Cu toate acestea, atacatorii care actioneaza pe cont propriu vor continua sa reprezinte o amenintare, a spus profesorul, adaugand ca se indoieste ca gruparea Stat Islamic va mai exista in zece ani.

Mai puteti citi:

Drama Gabrielei Sabatini, cea mai frumoasa jucatoare de tenis a anilor 1990Rares Bogdan, atac la parlamentarii USRPLUS care au votat impotriva finantarii schitului romanesc de la muntele Athos: "Se dovedesc ignoranti si necunoscatori de traditii si istorie"Reactia lui Marian Godina la protestul sindicatelor din Politie: "Mergeti la privat ca se dau sporuri babane"Avocatul Poporului a atacat la CCR legea ce le interzice cadrelor militare sa se asocieze in sindicateTensiuni in coalitia de guvernare. Ludovic Orban critica delegarea atributiilor de catre ministrii din Cabinetul Citu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă