Grosimea celui mai mare ghețar din Italia, „Adamello”, s-a redus cu 12 metri în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice

1 lună in urmă 54

Activiştii de mediu italieni trag un semnal de alarmă cu privire la topirea gheţarilor din regiunea Lombardia. Gheţarul Adamello, cel mai mare din Italia, pierde 14 milioane de metri cubi de apă în fiecare an, potrivit organizaţiei Legambiente, o cantitate echivalentă a aproximativ 5.600 de bazine olimpice.

Proporţiile gheţarului devin din ce în ce mai mici. În 1957, avea o suprafaţă de 19 kilometri pătraţi, în timp ce în 2015, avea 17,7 kilometri pătraţi. În pus, gheaţa a devenit cu 10 până la 12 metri mai subţire începând cu 2016.

Gheţarul Adamello, cel mai mare din Italia, pierde 14 milioane de metri cubi de apă în fiecare an

''Este important să oprim încălzirea planetei şi să încetinim schimbările climatice ca să conservăm mediul din Alpi'', a spus preşedinta filialei din Lombardia a organizaţiei Legambiente, Barbara Meggetto.

Potrivit Legambiente, acest gheţar este unul dintre cei mai importanţi din Italia.

Zonele de vale, care beneficiază enorm de pe urma turismului de iarnă, vor fi nevoite să găsească surse noi, extrasezon de venituri.

Gheţarul mai este important şi pentru că, potrivit Legambiente, conţine o rezervă enormă de apă şi este un factor important pentru irigarea câmpiilor.

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă