Grecia va administra a patra doză a vaccinului anti-Covid

4 zile in urmă 17

Comitetul Național de Vaccinare din Grecia a dat undă verde administrării celei de-a patra doze a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele imunocompromise și cele care suferă de boli cronice grave, anunță Euractiv.

A patra doză a vaccinului anti-Covid va fi administrată după a treia și va fi considerată un „booster” pentru cei imunocompromiși sau grav bolnavi.

Experții Comitetului Național de Vaccinare de la Atena au declarat că doza 4 va oferi o protecție sporită acestor persoane aflate în categoriile de risc pentru a dezvolta forme grave ale COVID-19.

Rata de vaccinare anti-Covid din Grecia rămâne în continuare sub media Uniunii Europene, doar 66,3% din populația totală a Greciei vaccinându-se cu schema inițială de două doze a unui vaccin anti-Covid în timp ce 35,3% din locuitorii țării au primit a treia doză „booster”.

EMA se opune administrării celei de-a patra doze

Agenția Europeană pentru Medicamente și-a exprimat în mod repetat dubiile față de demararea vaccinării cu doza 4 pentru populația generală, afirmând că aceasta nu ar fi o strategie sustenabilă.

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv că datele de până acum arată că a treia doză ar putea oferi o protecție de 3 ori mai mare comparativ cu primele două, ceea ce ar însemna că doza „booster” ar putea oferi protecție timp de cel puțin 12 luni.

Însă CEO-ul Moderna Stephane Bancel a declarat că eficacitatea dozeleor booster împotriva COVID-19 va scădea probabil în timp și că persoanele ar putea avea nevoie de o a patra doză în toamnă.

Un studiu pe scară mică efectuat recent în Israel sugerează că doza 4 ar putea mări de cinci ori nivelul anticorpilor față de coronavirus.

Autoritățile israeliene au aprobat administrarea celei de-a patra doze pentru persoanele imunocompromise la sfârșitul anului trecut.

La începutul lunii ianuarie administrarea sa a fost extinsă și pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și personalul medical.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă