Grecia extinde perioada serviciului militar obligatoriu de la 9 la 12 luni

1 lună in urmă 1

Grecia a decis sa creasca termenul de efectuare a serviciului militar obligatoriu de la 9 la 12 luni in cadrul unei masuri de "consolidare a fortelor armate", a anuntat vineri ministrul grec al Apararii, Nikos Panagiotopoulos, relateaza AFP.

Aceasta decizie va intra in vigoare din luna mai si survine intr-un context de tensiuni sporite cu Turcia, a precizat ministrul.

Cu toate acestea, durata serviciului militar va putea fi mentinuta, potrivit ministrului grec, la 9 luni pentru tinerii care opteaza sa fie trimisi in zonele de frontiera cu Turcia, in special in regiunea raului Evros si pe anumite insule din Marea Egee.

De luni de zile, tensiunile cu Turcia au crescut in legatura cu explorarea rezervelor de hidrocarburi din Mediterana de Est in zonele maritime disputate cu Grecia si Cipru.

Criza dintre Atena si Ankara s-a intensificat odata cu desfasurarea in august de catre Turcia a navei de cercetare seismica Oruc Reis insotita de nave militare in aceste zone disputate din Mediterana de Est.

Intr-un aparent gest de detensionare, Ankara a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie revenirea in port a navei Oruc Reis. Grecia si Turcia, membre NATO, au fost de asemenea de acord sa reia luni discutiile in vederea solutionarii litigiului.

Citeste si:
Companiile aeriene internationale sustin propunerea Greciei privind un certificat paneuropean de vaccinare anti-COVID-19

VIDEO Premierul Greciei s-a dezbracat pe jumatate pentru a face a doua doza de vaccin anti COVID


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă