Grecia devine centru strategic pentru SUA. Cât de importantă este poziția elenilor în Balcani și la Marea Neagră

3 săptămâni in urmă 14

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:11

0 citiri

Grecia devine centru strategic pentru SUA. Cât de importantă este poziția elenilor în Balcani și la Marea Neagră

În condițiile în care raporturile SUA cu Turcia s-au răcit, Grecia devine un centru strategic pentru zona Balcanilor și la Marea Neagră.

În Statele Unite, Grecia se bucură de sprijin bipartizan și asta a început chiar în anii guvernului de stânga și s-a accentuat odată cu preluarea puterii la Atena de către centru-dreapta.

Acum, premierul Kyriakos Mitsotakis sprijină politicile americane față de Rusia – ceea ce nu a fost cazul în trecutul nu foarte îndepărtat – și dă dovadă de circumspecție când vine vorba despre penetrarea afacerilor chineze în țară. Mitsotakis, care a studiat în Statele Unite întărește cooperarea cu țări cheie în bazinul Mării Mediterane – Israel, Egipt, Liban și alte țări din Orientul Mijlociu, scrie Wall Street Journal.

Grecia, mult timp considerată punctul slab al Uniunii Europene, a devenit acum un partener constructiv pentru Statele Unite și aliații lor. În domeniile energetic și de înaltă tehnologie, firme americane investesc în Grecia și o fac o verigă importantă de transport și aprovizionare, în regiune.

Săptămîna trecută Congresul a aprobat legislație bipartizană care sprijină modernizarea forțelor armate ale Greciei și rolul său pentru securitatea regiunii. Înainte de Mitsotakis, premierul Alexis Tsipras a înfuriat din când în când Washingtonul și aliați europeni, sprijinind Rusia și China în dispute internaționale și vânzând obiective portuare importante unor investitori din acele țări. Acum, economia țării este încă relativ slabă, pe cale de redresare, dar prin comparație cu alte țări europene, pozițiile Greciei sunt considerate constructive.

Politicile pro-americane nu sunt sprijinite unanim în Grecia, sunt multe voci care pledează pentru un echilibru între marile puteri, dar grecii apreciază sprijinul primit de la Washington, începând cu administrația Obama, pentru menținerea țării, chiar dacă trecea prin criză economică, în zona euro și încurajarea unor soluții negociate cu privire la datoriile Greciei.

Citeste si:

Războiul de lângă noi. Ce poate face România?

România așteaptă Noua Strategie Americană pentru Marea Neagră, privind cu îngrijorare spre Est, unde Rusia amenință Ucraina, inclusiv pentru a convinge NATO cât de periculos ar fi să-și...

Distrugătorul american USS Arleigh Burke a intrat în Marea Neagră. Rușii denunță faptul că „SUA nu se astâmpără”

Rusia a avertizat joi, 25 noiembrie, că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră duce la creșterea riscului incidentelor militare în regiune. Mesajul a fost transmis după ce...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă