GRAFIC Valul 4 în România: Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în această săptămână cu 53% față de săptămâna precedentă. Aproape 1.700 de infectări în plus au fost confirmate

1 lună in urmă 33

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în această săptămână cu 53,73% față de săptămâna precedentă. Potrivit unei analize comparative realizată de G4Media.ro pentru perioada 20-26 august față de 13-19 august, 1.655 de infectări în plus au fost confirmate.

Dacă în cele șapte zile din perioada 13-19 august au fost raportate – potrivit datelor comunicate în buletinele zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică – 3.080 cazuri noi de COVID-19, în perioada 20-26 februarie au fost depistate 4.735 de infectări.

În fiecare zi s-au înregistrat creșteri de la 45,10% la 63,69% în această săptămână față de ziua corespunzătoare din săptămâna precedentă.

Joi, 26 august, a fost înregistrat cel mai mare număr de infectări din noul val al pandemiei, de aproape 1.000 de cazuri. Autoritățile au precizat în mai multe rânduri că, potrivit estimărilor specialiștilor, în cel mai pesimist scenariu, la jumătatea lunii septembrie se va ajunge la circa 1.500 de infectări zilnice.

Creșterea pare însă mai rapidă și are loc pe fondul extinderii variantei Delta a coronavirusului, foarte contagioasă, și în România.

În total, 450 de cazuri COVID cu tulpina Delta au fost confirmate în România și 24 de decese, între care trei la persoane vaccinate.

Tulpina Delta s-a extins în București și 35 de județe. Cele mai multe infectări au fost depistate până acum în București – 78, Ilfov – 54 și Iași – 46.

40% din infectările cu noua tulpină nu au nicio legătură epidemiologică, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Sănătate Publică.

„De la 50% cazuri fără legătură epidemiologică putem să susținem că varianta Delta a devenit dominantă la nivel național”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, într-o conferință de presă.

De altfel, INSP precizează că „actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”:

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta.”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă