Gheorghiță, despre varianta Delta: Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică către transmitere comunitară / Să fim serioși, testarea nu este o alternativă care să ne ferească faţă de posibilitatea de a ne îmbolnăvi

2 luni in urmă 32

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a afirmat, vineri, că varianta Delta a COVID "are tendinţa de a deveni dominantă şi în România" şi a avertizat privind faptul că această mutaţie a virusului se extinde foarte uşor, în special în zone precum litoralul.

“Este cât se poate de evident că România înregistrează o creştere a numărului de cazuri, este o creştere lentă, dar progresivă aş putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul ţărilor europene, acolo unde creşterea este exponenţială, nu avem motive să credem că în perioada următoare situaţia se va îmbunătăţi în condiţiile în care varianta Delta vedem a devenit dominantă la nivel european, are tendinţa de a deveni dominantă şi în România şi alternativa de testare periodică să fim foarte serioşi nu este una care să ne ferească faţă de posibilitatea de a ne îmbolnăvi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, ”o persoană infectată cu Delta poate să genereze de la şapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte uşor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie", iar "litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie", relatează Agerpres.

Mai mult, Valeriu Gheorghiţă a spus că "persoanele nevaccinate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută, în mod deosebit aceasta fiind de varianta Delta".

El a precizat că în săptămâna 30 procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89 la sută din totalul secvenţierilor efectuate.

“În ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare a crescut de aproape nouă ori ceea ce e un lucru este un lucru extrem de important şi avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere doar în săptămâna 30 procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89 la sută din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu variantă Delta, care nu au legătură epidemiologică, ca atare aceastea sunt cu siguranţă cazuri cu transmitere comunitară. Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică către transmitere comunitară, lucru care sigur dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar şi aici mă refer la respectarea măsurilor de prevenţie şi la vaccinare este foarte probabil ca în perioada următoare să înregistrăm evident o creştere a numărului de cazuri”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat de o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă a spus că în acest moment este aşteptată aprobarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi este "foarte probabil" ca primii vizaţi să fie "persoanele vulnerabile, persoanele imunodeprimate, care au în continuare un risc de a dezvolta boala cu o eventuală formă mai gravă".

Valeriu Gheorghiţă este în judeţul Constanţa pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare anti-COVID pe litoral.

Împreună cu echipa mobilă, el vaccinează vineri seara turiştii care doresc să se imunizeze, aflaţi în staţiunea Vama Veche, cu serul produs de PfizerBioNTech şi Johnson&Johnson, la Punctul SMURD din localitate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă