Gheorghiță avertizează că nu este exclus să avem o nouă creștere a cazurilor Covid în două săptămâni

2 săptămâni in urmă 13

Autoritățile sanitare se așteaptă ca numărul infectărilor să urce din nou peste două săptămâni. Scăderea cazurilor de acum se va opri la finalul lunii, când va începe creșterea, ca efect al începerii școlilor în format fizic, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Acesta a avertizat, joi, că virusul se adaptează permanent, iar următoarele valuri de infectări ne pot lovi și mai rău decât precedentele, dacă nu ne vom pregăti să le facem față.

"Estimarea este că în perioada următoare, probabil 1-2 săptămâni, vom stagna în această scădere. E important să scădem cât mai mult. Nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere, pentru că interacțiunea oamenilor crește prin faptul că s-a realuat activitatea de învățământ în format fizic. Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare. Din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât în acest moment, la o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru", a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, prezent la lansarea caravanei naţionale de vaccinare ”Oameni ca mine”, prima caravană dedicată educaţiei despre sănătatea publică, în context pandemic.

Președintele CNCAV a tras un semnal de alarmă cu privire mortalitatea scăzută în țările unde rata de vaccinare este ridicată, spre deosebire de țara noastră. 

"Nu știu dacă în acest moment vorbim neapărat de un val 5, nici nu contează. Contează realitatea, că în unele țări europene se observă o creștere importantă a numărului de cazuri. Unde rata de vaccinare e crescută, nu se observă o creștere a numărului de cazuri grave și nu crește mortalitatea. E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia. Din acest motiv e logic să înțelegem că, dacă nici de această dată nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție, valurile următoare ne vor lovi la fel de rău, poate mai rău. Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, se adaptează și evoluează, devine mai transmisibil", a mai spus Gheorghiță. 

Valeriu Gheorghiță: Suntem ca într-un război. Dar avem o armă la îndemână, vaccinul

“Suntem ca într-un război. Chiar dacă noi nu vedem cu ochiul liber acest inamic, vedem cât de mult rău poate să facă şi acest inamic este virusul. Dar noi avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin. Unii ştiu să folosească deja această armă, ştiu cum să se apere şi s-au vaccinat. Sunt încă multe persoane care sunt ezitante, cărora le e frică să folosească acestă armă şi înţelegem acest lucru”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghită a  precizat că dacă oamenii nu sunt informaţi să folosească această armă, atunci sute şi mii de persoane vor cădea în continuare victime ale Covid-19.

“Din acest motiv suntem aici, să le arătăm oamenilor cum să folosească această armă, cum să folosească vaccinul şi de ce trebuie să se vaccineze. Dacă nu facem acest lucru, acest inamic va avea mână liberă, va avea drum liber să infecteze în continuare sute şi mii de oameni, să genereze multe cazuri grave, care au nevoie de spitalizare, de internare în secţia de Terapie Intensivă şi vedem că în momentul de faţă capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă este la maxim şi în fiecare zi sute de români mor din cauza COVID-19 pentru că au fost expuşi acestor teori ale dezinformării pentru că nu am reuşit să îi convingem la timp de benefiile şi importanţa vaccinării”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă