Gheorghiţă: „Avem un nivel de imunitate cumulată ce probabil depăşeşte 50 la sută. Nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri”

4 săptămâni in urmă 22

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 23:16

45 citiri

 „Avem un nivel de imunitate cumulată ce probabil depăşeşte 50 la sută. Nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă că se estimează că 40 la sută din populaţia României a trecut prin infecţia provocată de coronavirus. "Avem un nivel de imunitate cumulată care probabil în momentul de faţă depăşeşte 50 la sută, poate chiar se apropie de 60 la sută. Însă nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri în condiţiile în care varianta Delta este dominantă", subliniază el.

"În ultimele 7 zile sunt aproximativ 745.000 de persoane noi care au fost vaccinate şi sunt două motive importante, percepţia asupra riscului de boală care s-a modificat considerabil, în sensul în care oamenii conştientizează mult mai bine situaţia epidemiologică complicată, riscul de îmbolnăvire, riscul de complicaţii şi riscul de a ajunge la spital, în condiţiile în care vedem că sistemul medical a ajuns la capacitate maximă, mai ales în secţiile ATI. Al doilea aspect este implemnetarea certificatului verde digital la nivel naţional pentru accesul în anumite tipuri de spaţii şi pentru anumite activităţi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seara, la Digi 24.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a dat ca exemplu Franţa şi a arătat că odată cu introducerea certificatului verde digital a crescut numărul persoanelor programate la vaccinare.

"Faptul că avem această inconsecvenţă în decizii nu face bine. Mă uit înapoi la celelalte ţări europene care au implementat de mai bine de câteva luni, încă din vară, certificatul verde digital, vă dau ca exemplu Franţa unde pe 21 iulie s-a implementat certificatul verde digital la nivel naţional, moment în care ştim că în seara în care preşedintele Macron a anunţat acest lucru şi posibilitatea de a implementa inclusiv vaccinarea obligatorie la personalul medical şi cel social, aproape un milion de oameni s-au programat pentru vaccinare. La 21 iulie rata de acoperire vaccinală în Franţa era de aproximativ 57 la sută cu cel puţin o doză. După implementarea certificatului digital, ea a crescut progresiv şi în momentul de faţă este de peste 75 la sută cu cel puţin o doză”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a afirmat că în România sunt 1,6 milioane de persoane care au fost confirmate cu COVID-19.

"În momentul de faţă avem peste 1,6 milioane de persoane confirmate. În spatele unui caz pozitiv vorbim de patru-cinci cazuri care sunt neraportate, nediagnosticate. Ceea ce înseamnă că vorbim de un procent de 40 din populaţie care eventual ar fi trecut prin boală, atât cunoscuţi, cât şi necunoscuţi, ceea ce înseamnă aproximativ 8 milioane de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit lui Gheorghiţă, şi rata de vaccinare în România este în creştere.

"Rata de vaccinare la nivel naţional, în momentul de faţă, din populaţia adultă se apropie de 50 la sută. Din populaţia eligibilă de peste 12 ani este în jur de 41 la sută cu cel puţin o doză. Avem un nivel de imunitate cumulată care probabil în momentul de faţă depăşeşte 50 la sută, poate chiar se apropie de 60 la sută. Însă nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri în condiţiile în care varianta Delta este dominantă", a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si:

Ușoară încetinire a campaniei de vaccinare. 90.950 de persoane, imunizate cu prima doză în ultimele 24 de ore

După două zile cu recorduri consecutive, joi, 28 octombrie, Comitetul Național pentru Vaccinare a anunțat că 90.950 de români au fost vaccinați cu prima doză în ultima zi. Reamintim că...

10.000 de doze cu anticorpi monoclonali, cumpărate prin Ministerul Sănătății. Unde vor fi distribuite medicamentele

Ministerul Sănătății a anunțat luni, 25 octombrie, că a încheiat un contract pentur cumpărarea a 10.000 de anticorpi monoclonali. ”Ministerul Sănătăţii a semnat contractul...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă