Gheorghe Nica, condamnat la 27 de ani de închisoare în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un tir din Marea Britanie

1 lună in urmă 33

Gheorghe Nica, un mecanic român în vârstă de 43 de ani, considerat organizatorul transportului ilegal de migranți, care s-a sfârșit cu moartea a 39 de vietnamezi, în 2019, în Marea Britanie, a primit cea mai mare pedeapsă dintre toți cei patru bărbați condamnați, anunță AFP, citată de Hotnews.ro.

Românul va sta după gratii 27 de ani, acuzat pentru omor din culpă și trafic de migranți, se arată în sentința pronunțată vineri la Londra.

Ronan Hughes, un transportator rutier de 41 de ani, care a colaborat cu Gheorghe Nica a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Alți doi șoferi au fost condamnați la 13 ani și opt luni de închisoare, respectiv 18 ani de închisoare.

Gheorghe Nica, condamnat la 27 de ani de închisoare în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un tir din Marea Britanie Gheorghe Nica (stânga) și Eamonn Harrison (dreapta) în banca acuzării Foto: Elizabeth Cook / PA

Pe octombrie 2019, polițiștii britanici deschideau cu groază un container sigilat în care zăceau trupurile a 39 de cetățeni vietnamezi, care muriseră asfixiați în ultima fâșie a drumului lung pe care-l străbătuse pentru a ajunge în Occident, scrie BBC.

Printre cele 39 de cadavre găsite se aflau 8 femei și doi adolescenți de 15 ani.

Un an mai târziu, magistrații i-au găsit vinovați pentru omucidere pe Gheorghe Nica și Eamonn Harrison, un tânăr șofer de tir originar din Irlanda de Nord care a încărcat containerul plin cu migranți vietnamezi pe un feribot din portul belgian Zeebrugge. Vietnamezii au murit asfixiați înainte de a ajunge înapoi pe pământ în Marea Britanie. Cel care a organizat transportul era românul Nica.

Gheorghe Nica nu era la primul transport ilegal de migranți

Mecanic de meserie, Gheorghe Nica a organizat trei transporturi ilegale de migranți în octombrie 2019. Primele două au ajuns fără nicio problemă, dar al treilea a fost ultimul nu doar pentru traficanți, dar și pentru cei 39 de vietnamezi care plătiseră între 10.000 și 12.000 de lire sterline pentru a ajunge din Vestul Europei în Marea Britanie.

Deși a recunoscut că știa că în primele două transporturi erau migranți, despre al treilea românul a spus că credea că e cu țigări de contrabandă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă