Gesturi belicoase ale Chinei: Cea mai amplă incursiune în spaţiul aerian al Taiwanului

1 lună in urmă 3

20 de avioane militare chineze au intrat vineri în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului, cea mai amplă incursiune raportată până acum de Ministerul Apărării insulei, marcând o escaladare semnificativă a tensiunilor din strâmtoarea Taiwanului, transmite agenția News.ro.

Potrivit ministerului, forţele aeriene taiwaneze au desfăşurat rachete ”pentru a monitoriza” incursiunea din sudul zonei de identificare a apărării aeriene. Avioanele sale au avertizat avioanele chineze, inclusiv prin radio.

Aceasta a fost cea mai amplă incursiune de până acum a forţelor aeriene chineze de când Ministerul Apărării din Taiwan raportează aproape zilnic zborurile efectuate de avioane militare din China între sudul Taiwanului şi Insulele Pratas, aflate sub control taiwanez, în Marea Chinei de Sud, începând de anul trecut.

O persoană familiarizată cu planificarea securităţii din Taiwan a declarat pentru Reuters că armata chineză desfăşoară exerciţii care vor simula o operaţiune împotriva navelor de război americane care traversează Canalul Bashi.

China, care pretinde că Taiwanul este propriul său teritoriu, a intensificat în ultimele luni activităţile militare în apropierea insulei democrate, o măsură pe care Taiwanul o descrie ca fiind un pericol pentru stabilitatea regională.

Prezenţa atât de multor avioane de luptă chineze în misiunea de vineri – Taiwanul a afirmat că este a fost alcătuit din patru bombardiere H-6K cu capacitate nucleară şi 10 avioane de luptă J-16, printre altele – a fost neobişnuită şi a avut loc în timp ce forţele aeriene ale insulei au suspendat toate misiunile de antrenament, după prăbuşirea a două avioane de vânătoare săptămâna aceasta.

Tot vineri, Taiwanul şi Statele Unite au semnat primul lor acord sub administraţia noului preşedinte Joe Biden, înfiinţând un grup de lucru pentru pază de coastă, în vederea coordonării politicii, după adoptarea de către China a unei legi care permite gărzii de coastă să tragă în nave străine, potrivit News.ro. (Foto: Taipei, capitala Taiwanului / Sursa: pixabay.com)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă