Germania va naționaliza gigantul de gaze Uniper / Falimentul ar fi avut un efect „Lehman Brothers”

5 zile in urmă 16

Statul german va naționaliza 98,5% din gigantul gazier Uniper, sufocat de reducerile de gaze rusești, a anunțat miercuri dimineață acționarul majoritar al companiei, grupul finlandez Fortum, potrivit Le Figaro.

„Guvernul va prelua aproximativ 99% din Uniper”, a precizat miercuri Ministerul german al Economiei într-un comunicat. „Uniper este un pilon central al aprovizionării cu energie a Germaniei”, a declarat Berlinul pentru a justifica intervenția radicală. Compania de energie furnizează gaze la sute de municipalități germane.

Acest acord înlocuiește un prim plan de ajutor prezentat în iulie anul trecut, care prevedea ca Berlinul să preia o participație de 30% în acest grup, care este cel mai mare importator de gaze al Germaniei. În detaliu, Germania va cumpăra toate acțiunile Fortum la un preț de 1,70 euro pe acțiune, pentru un total de 500 de milioane de euro, potrivit documentului. Berlinul va efectua, de asemenea, o majorare de capital de 8 miliarde de euro, a precizat guvernul. Acordul prevede, de asemenea, rambursarea de către Germania a unui împrumut de 8 miliarde de euro pe care Fortum l-a acordat filialei sale. Această „cesiune a Uniper este pasul corect de făcut, nu numai pentru Uniper, ci și pentru Fortum”, a comentat Fortum într-un comunicat.

Impactul războiului din Ucraina

Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de stocare din Germania, a fost grav afectat de reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești de la războiul din Ucraina. Compania a fost principalul client al grupului rus Gazprom în Germania. Pentru a-și îndeplini contractele, trebuie acum să obțină gaz pe piața spot, unde prețurile au crescut vertiginos. În total, pierderile suferite se ridică la „8,5 miliarde de euro”, a precizat miercuri Fortum.

Situația s-a înrăutățit atunci când gigantul rus Gazprom a închis temporar, la începutul lunii septembrie, gazoductul Nord Stream 1, principalul furnizor de gaz rusesc către Germania. În ultimele luni, Berlinul a avertizat în mod repetat asupra „efectului Lehman Brothers” pe care l-ar avea un faliment al Uniper asupra piețelor energetice. Având în vedere dimensiunea Uniper, prăbușirea acesteia ar zgudui piața energiei și ar duce la penurii de energie pentru mii de clienți.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă