Germania va discuta cu talibanii. Angela Merkel: „Această nouă realitate este una amară”

1 lună in urmă 20

Germania va continua să sprijine afganii după termenul limită din 31 august, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un discurs susținut miercuri în fața parlamentarilor. Ea a adăugat că Berlinul nu se va „feri” de discuțiile cu talibanii, relatează DW.

Germania lucrează „intens” pentru a evacua personalul afgan înaintea termenului de 31 august, a explicat cancelarul în timpul prezenței în Bundestag care a venit imediat după ce președintele american Joe Biden a respins prelungirea prezenței trupelor americane după aceste termen.

Avioanele militare germane au salvat până acum peste 4.600 de persoane, inclusiv cetățeni germani și afgani, potrivit Ministerului Apărării din Germania.

Merkel a spus că Germania va încerca în continuare să ajute afganii care au lucrat cu soldații și organizațiile de asistență socială și care doresc să părăsească Afganistanul chiar și după termenul de 31 august.

„Sfârșitul podului aerian în câteva zile nu trebuie să însemne sfârșitul eforturilor de a-i proteja pe acei afgani care se află într-o urgență mai mare odată cu preluarea puterii de către talibani”, a spus ea.

Talibanii sunt acum o realitate „amară”

Angela Merkel a spus că revenirea la putere a talibanilor este o realitată „amară, dar trebuie să ne ocupăm de ea”.

„Multe lucruri din istorie durează mult. De aceea nu trebuie și nu vom uita Afganistanul”, a spus ea.

„Pentru că, chiar dacă nu este acum în cea mai bună stare, rămân convinsă că nicio forță sau ideologie nu poate rezista impulsului de justiție și pace”, a completat liderul german.

Merkel a îndemnat comunitatea internațională să mențină dialogul cu talibanii pentru a proteja realizările obținute de NATO în cele două decenii.

„Scopul nostru trebuie să fie să păstrăm cât mai mult posibil ceea ce am realizat în ceea ce privește schimbările din Afganistan în ultimii 20 de ani. Despre acest lucru ar trebui comunitatea internațională să vorbească cu talibanii”, a spus ea.

Căderea capitalei Kabul în mâinile talibanilor a luat guvernul german prin surprindere.

Merkel a spus că transportul aerian nu ar fi putut începe mai devreme, deoarece ar fi subminat încrederea publicului în regimul afgan.

Ședința parlamentară de miercuri a fost excepțională, deoarece guvernul a căutat confirmarea retroactivă a operațiunilor de evacuare. Decizia de a începe evacuările înainte de acordul parlamentar a fost rezultatul preluării rapide a Kabul de către talibani.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă