Germania promovează vaccinul Moderna drept „Rolls Royce-ul” vaccinurilor anti-Covid. Pfizer este „un Mercedes”

1 săptămână in urmă 24

Germania va promova serul anti-Covid dezvoltat de Moderna pentru cetățenii care vor să se vaccineze cu doza a treia, a anunțat luni ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, care descrie acest vaccin drept „Rolls Royce-ul” vaccinurilor împotriva coronavirus, în timp ce serul de la Pfizer este doar „un Mercedes”. Decizia de a promova serul Moderna pentru doza booster vine în contextul în care cererea mare înregistrată pentru vaccinul Pfizer-BioNTech riscă să epuizeze stocurile şi să împiedice eforturile autorităților de a limita efectele generate de valul patru al pandemiei de COVID-19, scrie Reuters.

Jens Spahn a avertizat că aproximativ 16 milioane de doze de vaccin Moderna ar putea să expire în primul trimestru al anului viitor dacă rămân neutilizate şi a adăugat că anumiţi experţi consideră că serul Moderna este „Rolls-Royce-ul vaccinurilor” anti-COVID-19, în timp ce serul Pfizer este „un Mercedes al vaccinurilor”.

„Din păcate, unii au impresia că noi vom insista pe vaccinul Moderna doar pentru a evita expirarea acelor doze în primul trimestru din 2022”, a precizat Jens Spahn. „Acesta este un aspect important, dar nu este cel decisiv. Crucial este faptul că stocurile noastre de vaccinuri Pfizer-BioNTech se epuizează atât de repede, încât începând de săptămâna viitoare nu vom putea să administrăm mai mult de 2 milioane-3 milioane de doze pe săptămână”, a adăugat ministrul german al Sănătăţii.

Germania întâmpină dificultăţi în ţinerea sub control a celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, stimulat în principal de varianta mai contagioasă Delta, care a făcut ca ratele de infectare să atingă niveluri record în toată Europa.

Institutul Robert Koch a raportat luni că rata de incidenţă calculată la şapte zile a urcat la 386,5 de cazuri la 100.000 de locuitori, după ce 30.643 de infectări noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore, cu 7.000 mai multe decât în urmă cu o săptămână. 

În ultimele 24 de ore 60 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Germania.

Citiți și: „Vaccinați, vindecați sau morți”. Avertismentul ministrului Sănătății din Germania

Germania nu exclude un nou lockdown, inclusiv pentru vaccinați

Cele 16 landuri germane, ale căror competenţe includ şi sănătatea publică, încearcă să limiteze cel de-al patrulea val pandemic prin desfăşurarea unor campanii de vaccinare cu doze „booster”, îndemnuri la vaccinare adresate persoanelor nevaccinate şi impunerea unor combinaţii de restricţii.

Landul estic Saxonia şi landul sudic Bavaria au anulat târgurile de Crăciun, care ar fi trebuit să se deschidă în această săptămână.

În întreaga Germanie, magazinele rămân deschise pentru rezidenţii vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală, în contextul în care autorităţile germane încearcă să învingă rezistenţa faţă de vaccinare într-o ţară în care rata de vaccinare este de 68%, mult mai scăzută decât ratele de vaccinare din alte ţări occidentale, precum Spania, unde această rată este de 80%.

În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătății a avertizat că situația epidemiologică este atât de gravă încât un lockdown, inclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat, nu poate fi exclus.

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă