Germania naționalizează Uniper, principalul importator de gaze al țării, pentru a preveni o criză a aprovizionării cu energie

4 zile in urmă 23

Germania a anunțat miercuri că va naționaliza gigantul de gaze Uniper, ca parte a unui plan de 8 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) menit să stopeze o iminentă penurie de aprovizionare cu energie din cauza războiului din Ucraina, relatează CNN.

Decizia Berlinului vine în contextul în care Europa este puternic afectată de creșterea prețurilor la gaze în urma invaziei Moscovei și a suspendării de către aceasta a fluxurilor de gaze către continent.

Guvernul federal va deține aproximativ 99% din Uniper și 8% din compania finlandeză Fortum, acționarul majoritar al acestei societăți de utilități, a declarat miercuri ministrul german al economiei, Robert Habeck, în fața jurnaliștilor.

Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania, asigură 40% din aprovizionarea cu gaze a țării și este esențial pentru marile companii și pentru consumatorii privați.

În iulie, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Executivul va interveni pentru a salva Uniper cu un pachet în valoare de până la 15 miliarde de euro (15,3 miliarde de dolari), după ce compania a fost îngenuncheată de luni de zile de întreruperi ale fluxului de aprovizionare din Rusia și de creșterea prețurilor pe piață.

Însă Habeck a precizat că situația s-a „înrăutățit dramatic” după ce Rusia a întrerupt, pe 1 septembrie, pe termen nelimitat livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, invocând o scurgere de petrol.

Din acest motiv, gazul rusesc a trebuit să fie înlocuit cu alternative costisitoare, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru consumatori.

Habeck a mai anunțat că o taxă pe gaz va fi percepută clienților germani începând cu data de 1 octombrie, declarând în fața presei: „Am găsit o modalitate sigură din punct de vedere juridic de a percepe o taxă pe gaz”.

Deși livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 sunt în prezent suspendate, depozitele de gaze ale Germaniei sunt umplute la o capacitate de peste 90%, a anunțat furnizorul european de stocare GIE AGSI+, pe site-ul său.

Săptămâna trecută, Berlinul a preluat controlul asupra rafinăriilor de petrol din țară ale gigantului petrolier rus Rosneft, tot în încercarea de a-și asigura aprovizionarea cu energie în contextul crizei energetice declanșate de invazia rusă în Ucraina.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă