Germania a clasat Franta drept zona cu ''risc ridicat'' de infectare cu coronavirus

1 lună in urmă 3

Germania a clasat vineri, 26 martie, intreaga Franta, inclusiv teritoriile de peste mari, ca zona cu ''risc ridicat'' de infectare cu coronavirus, a anuntat Institutul german de boli infectioase Robert Koch (RKI), relateaza AFP.

Includerea Frantei in aceasta categorie implica in special controale cel putin aleatorii la frontiere, iar majoritatea celor care vin din Franta intra intr-o perioada de carantina la sosire si trebuie sa prezinte un test negativ de COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore inainte.

Departamentul de frontiera din Mosella a fost pana in prezent singurul teritoriu francez care a fost clasat de Germania ca zona cu ''risc ridicat'' din cauza unei raspandiri extinse a tulpinelor de COVID-19.

Angela Merkel a anuntat joi seara ca Germania se pregateste sa claseze Franta intr-o zona cu ''risc ridicat''. ''Cand analizam ratele de incidenta, este pur si simplu o necesitate (...), un proces practic automat'', a declarat cancelarul german la o conferinta de presa la Berlin.

Incidenta ridicata in Franta

Ratele de incidenta, care masoara numarul de infectii la 100.000 de locuitori in ultimele 7 zile, depasesc in numeroase departamente franceze pragul de 200. Rata de incidenta s-a situat vineri in Germania la aproximativ 119 ca medie nationala.

Intrebarea este acum daca decizia germana va duce sau nu la stabilirea unor controale stricte la frontiera, asa cum a facut recent Germania cu Polonia si inainte cu Republica Ceha si Tirolul austriac.

Cancelarul a sugerat, totusi, ca Franta ar putea beneficia de un tratament preferential, doar cu controale aleatorii si nesistematice.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clement Beaune, "negociaza relaxarea termenilor (unei astfel de decizii) pentru a evita inchiderea frontierei", au declarat surse din anturajul sau.

Cu toate acestea, ingrijorarea de ambele parti ale frontierei creste. Deputati francezi si germani au cerut joi sa se ''convoace cat mai curand posibil (...) o reuniune extraordinara a Comitetului franco-german pentru cooperare transfrontaliera'', ca urmare a inaspririi avute in vedere a ''normelor restrictive in zona transfrontaliera dintre Franta si Germania''.

Citeste si:

Cine este Ion Radoi, seful sindicatului care a creat haos in Bucuresti dupa o greva spontana la metrouA murit Cornelia Catanga. Era internata in spital, cu COVID-19Haos in localitatile aflate in scenariu rosu dupa ce Citu a anuntat ca se amana noile restrictii. Primar: "Nici nu stiu cum sa procedez"DOCUMENTE Acestea sunt modelele de adeverinta si declaratie necesare dupa intrarea in vigoare a noilor masuri anti-pandemieCine i-a luat locul Anei Maria Brinza in patul conjugal, cand a fost plecata in Kazahstan
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă