George Simion a fost susținut de primarul Iașiului, Mihai Chirica, la alegerile europarlamentare din 2019. „Este un român adevărat”

2 luni in urmă 14


Actualul lider al AUR a candidat ca independent în 2019, fără succes, pentru un loc în Parlamentul European. Primarul liberal spune că drumurile lor „s-au despărțit imediat după alegerile europarlamentare din cauza discursului radical îndreptat împotriva tuturor autorităților statului”.


La alegerile europarlamentare din 2019, George Simion a obținut 1,29% din voturile celor care s-au prezentat la urne, un total de 117.141.


El nu a câștigat un loc la Bruxelles, dar avea la vremea respectivă un loc în inima primarului Iașiului, Mihai Chirica, care l-a susținut public.


Primarul Iașiului, care fusese exclus din PSD, apare într-un film din campania electorală a lui George Simion din 2019, în care spune despre actualul lider AUR că este „un român adevărat”.


Mihai Chirica, stânga, și George Simion, în 2018 la Iași. Foto Agerpres

„L-aș caracteriza într-o singură propoziție - un român adevărat. Pentru mine, George este unul dintre cei care s-au născut într-o altă zodie, una care nu există, zodia României celei mari, în care ne-am născut toți cei care credem în unirea tuturor provinciilor românești, a celor care se jertfesc și își pun în slujba acestui destin tot ceea ce au, o fac cu dragoste de țară fără să aștepte o răsplată. Nu există nicio limită pe care să o abordezi în ceea ce privește proiectul României Mari”, declara Mihai Chirica în 2019.


Acesta mai spunea că „nu sunt mulți cei care cred în România Mare” și că cei care cred în acest deziderat sunt „calificați drept anarhiști, chiar infractori”.


Chirica se leapădă de Simion


Contactat luni de Libertatea, Mihai Chirica a admis că l-a susținut în 2019 pe George Simion, dar spune că la vremea respectivă nu se vorbea despre AUR, grupare pe care o plasează la limita extremismului, și că s-au despărțit tocmai din cauza discursului radical pe care-l practica Simion.


Nu am avut niciodată legături cu actualul partid AUR, de altfel drumurile noastre s-au despărțit imediat după alegerile europarlamentare din cauza discursului radical îndreptat împotriva tuturor autorităților statului. Nu ai cum să ai o viziune în care toți sunt vinovați, de aceea, automat, drumurile noastre s-au despărțit.

Mihai Chirica:

Primarul liberal a mai spus că, în 2019, mesajul lui George Simion era similar cu cel care a ajutat-o astăzi pe Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale, și anume integrarea Republicii Moldova în rândul statelor europene.


Mihai Chirica apreciază că scorul bun realizat de AUR în Moldova se explică prin faptul că în această zonă există o bază electorală cu un profil naționalist și religios.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă