„Geniile” lui Mutu

3 săptămâni in urmă 3

Articol de - Publicat marti, 23 martie 2021, 14:33 / Actualizat marti, 23 martie 2021 14:33

Euro U21 ia startul, iar România, colegă de grupă cu Olanda, Ungaria și Germania, e prezentă a doua oară consecutiv la un turneu final de tineret. Cum vorbim despre o premieră, ea merită privită, nu?, ca probă de valoare și de profesionalism. 

E ceea ce trebuie să reconfirme selecționata antrenată de Adi Mutu. Obligată, printre altele, să nu uite că la ediția precedentă de CE, Italia 2019, formația pregătită de Mirel Rădoi a reușit să se califice în semifinale. Fază în care a cedat, 2-4, în fața Germaniei, după ce condusese la pauză cu 2-1, asta în condițiile în care pornise cu șansa a patra, ultima, într-o serie cu Anglia, Franța și Croația! 

Impresia mai largă e, îmi cer scuze dacă greșesc, că echipa 2021 nu se ridică la nivelul celei din 2019. Până la un punct, e și logic să se întâmple așa. Deoarece lotul deplasat la Budapesta, unde "tricolorii" vor disputa cele trei partide, nu-i include pe Man, Mihăilă, Fl. Coman, Hagi jr. și V. Costache, eligibili cu drept de joc întrucât respectă criteriul vârstei. Cei dintâi fiind convocați la naționala mare, iar clujeanul bolnav de Covid-19. Cu ei în teren, sigur că România ar fi arătat altfel. 

 Cristi Preda

Mutu şi elevii săi, bucurându-se de calificarea la turneul final FOTO: Cristi Preda

Vă rog însă să nu ne victimizăm aiurea. Deși nu-i exclus să fi avut dreptate, câtă?, cei care-au susținut că se recomanda ca Rădoi să-i lase lui Mutu măcar pe Mihăilă, care încă n-a debutat în prima reprezentativă, și pe Fl. Coman, nu foarte convingător în acest început de sezon. 

E o părere, cu care putem fi ori nu de acord. Oricum, nu mai e nimic de schimbat. Să ne reamintim însă că Olanda n-a apelat la serviciile lui De Ligt și De Jong. Nici nu s-a pus problema ca vreunul dintre ei, titulari la Juventus și, respectiv, la Barcelona, să se mai întoarcă la tineret. Situație în care se află, de pe o listă mai lungă, francezul Mbappe și norvegianul Haaland. 

Conștient că mulți dintre băieții lui n-au cine știe ce experiență, totuși Marius Marin (Pisa) și Pașcanu (Ponferradina) joacă în eșaloanele secunde, Mutu a simțit nevoia să-i încurajeze. În consecință, înaintea plecării spre Ungaria le-a ținut un discurs menit să-i mobilizeze, să-i responsabilizeze: "Voi sunteți cei mai buni! Încrederea mea în voi este dincolo de cer!". N-a greșit, chiar era nevoie de un asemenea mesaj. 

Ulterior însă, să-mi fie cu iertare, a scăpat caii. S-a avântat cum că "Atunci când vorbesc despre echipa de tineret, nu mi-e frică de nimeni! Echipa este asul, avem genii în echipă!". Nu pare mult, ci chiar e. Foarte mult. Nepermis de mult. Spre a înțelege entuziasmul lui Adi, altfel bine intenționat, dar și spre a-l scuza, să admitem că el își cunoaște perfect jucătorii. Fie. Dar și așa, tot persistă senzația că a exagerat. Cuvântul "genii" trebuia folosit cu măsură. Prudent, cu sfială, chiar cu teamă. 

Mai aprope de adevăr s-a situat, opinia mea, Adrian Petre. Adus ca al doilea atacant de meserie (nu-i puțin pentru 3 meciuri?!) lângă George Ganea, Petre ne-a invitat să n-avem așteptări deosebite de la U21 tocmai ca să nu fim dezamăgiți. Găsesc această atitudine rezonabilă și, ca atare, merg pe mâna arădeanului. Hai, România!


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă