Generalul Duican, șeful Corpului de Control din Ministerul Apărării, și-a vaccinat fiul peste rând într-un centru special și a fost trecut în rezervă

1 lună in urmă 3

Ministerul Apărării admite, într-un răspuns adresat la o investigație a ziarului Libertatea, că șeful Corpului de Control din MApN, generalul de brigadă Dorinel Duican, a fost trecut în rezervă după ce fiul său ar fi fost vaccinat în etapa I, fără să îndeplinească criteriile de eligibilitate.

”La unul dintre centrele dedicate angajaților Armatei un înalt oficial din Ministerul Apărării a apărut în primele zile ale vaccinării”, a spus o sursă din MApN pentru Libertatea. 

<strong>”Spre surpriza tuturor celor prezenți, nu generalul, ci fiul său, foarte tânăr, care-l însoțea pe ofițer, a fost cel vaccinat. Oamenii au fost șocați de abuz, dar era un general în fața lor și n-au avut ce face”, a continuat sursa. </strong><br>

Mai mulți oameni din Armată au confirmat episodul, care a avut loc la un centru special, care nu putea fi găsit public pe platforma de vaccinare.

Libertatea a relatat în ianuarie 2021 că ”România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale”. Informațiile au fost confirmate pentru ziar de STS, creatoarea platformei. 

<strong>Dintre aceste 340 de centre inaccesibile publicului, aproximativ 100 erau ale MApN și MAI. </strong><br>

Luînd drept criteriu fluxul de vaccinare, cel care definește capacitatea de imunizare (pentru că unele centre au mai puține scaune unde se vaccinează în același timp, altele mai multe scaune), centrele speciale aveau aproximativ 400 de fluxuri, iar cele alocate vârstnicilor și bolnavilor cronici circa 300 de fluxuri. 

General trecut în rezervă pe 1 februarie, sub semnătura președintelui Iohannis și a premierului Cîțu

Libertatea a adresat o solicitare către MApN pentru a afla mai multe detalii referitoare la generalul care și-a vaccinat fiul într-un dintre aceste centre. Iar Armata, care între timp a anunțat că deschide centrele populației din etapa a treia, a recunoscut episodul.  

Conform răspunsului primit miercuri de la minister, “în urma verificărilor executate de Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale, s-a confirmat faptul că fiul unui ofițer MApN, care nu făcea parte din personalul eligibil pentru etapa I, a fost vaccinat la centrul de vaccinare organizat de Institutul Național de Medicină și Aeronautică Spațială al MApN.”. 

Potrivit aceluiași răspuns, în urma verificărilor, generalul de brigadă Dorinel Duican, șef al Corpului de Control din minister, “și-a depus mandatul, fiind trecut în rezervă începând cu data de 1 februarie”. 

”Astfel încît astfel de incidente să nu se mai repete”

Ministerul mai precizează că Direcția Medicală a nominalizat o persoană care să supravegheze procesul de vaccinare, “astfel încât astfel de incidente să nu se mai repete”. 

Conform Decretului nr. 49 din 27 ianuarie, semnat de președintele Klaus Iohannis și de către premierul Florin Cîțu, generalul de brigadă cu o stea Dorinel Duican a fost trecut în rezervă începând de la 1 februarie. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă