Gazprom ameninţă Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze. Are termen 48 de ore pentru achitarea plăţilor scadente

1 săptămână in urmă 12


Compania rusă Gazprom a anunţat luni că va sista în 48 de ore furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova dacă guvernul de la Chişinău nu achită sumele pe care s-a angajat să le plătească până pe 22 noiembrie în contul unor livrări de gaze deja efectuate, relatează Reuters şi mass-media de peste Prut, potrivit Agerpres.


"Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale", a avertizat reprezentantul companiei ruse, Serghei Kuprianov.


Reprezentantul companiei ruse a declarat la postul de televiziune "Rossia 24" că Gazprom a acceptat anterior condiţiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere "esenţială şi importantă", aceea că Republica "Moldova achită în timp plăţile curente pentru gazul livrat", precizează sursa citată.


Compania rusă este "extrem de dezamăgită" de neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligaţiilor contractuale, a transmis Gazprom, potrivit portalului deschide.md.


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a declarat că nu văzut notificarea Gazprom, și asta pentru că documentul a fost expediat doar în adresa SA „Moldovagaz”.


La sfârşitul lunii octombrie, Republica Moldova și Gazprom semnau un acord de prelungire a contractului de furnizare de gaze.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă