Garda Forestieră Suceava găsește nereguli în pădurea unde au fost bătuți jurnaliștii de către silvicultori / Deschide dosar penal tot la sesizarea unui jurnalist / În urma cu o săptămână nu s-a găsit nimic

1 lună in urmă 16

La sesizarea unui jurnalist Recorder, Garda Forestieră Suceava a depistat o exploatație forestieră ilegală. Acest lucru vine după ce în urmă cu o săptămână, aceeași instituție, anunța că o anchetă demarată după ce jurnaliști și activiști de mediu au fost bătuți de silvicultori, nu s-a găsit nimic ilegal.

Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

”Ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la publicaţia Recorder, în zona localităţilor Panaci şi Dârmoxa din judeţul Suceava, (…) într-o suprafaţă de fond forestier, proprietate privată aparţinând unei persoane fizice şi administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificată o exploatare de produse accidentale.

Deşi actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale (lemnul arborilor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale deosebite), în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi, care nu respectă natura produselor accidentale. Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor ilegale, cu un volum total de 21 de metri cubi, au fost confiscate”, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Mediului.

Acesta relatează că, în altă locaţie, pe raza comunei Panaci, pe o păşune împădurită, proprietate privată aparţinând unei persoane fizice, au fost identificaţi arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat şi diferite culori de vopsea.

”Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentaţiei, în vederea stabilirii legalităţii punerii în valoare, exploatării şi a expedierii materialelor lemnoase”, a mai transmis Tanczos Barna.

Acesta apreciază ”atât efortul activiştilor şi jurnaliştilor de investigaţii cu privire la protejarea pădurii, cât şi activitatea personalului silvic care apără fondul forestier naţional”.

Pe 16 septembrie, doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava.

Jurnalistul Alex Nedea s-a deplasat săptămâna trecută în pădurile Ocolului Dealu Negru.

„De când cei doi colegi jurnaliști au fost bătuți de silvicultori în pădurile Ocolului Dealu Negru, o întrebare nu mi-a dat pace: <Ce aveau oamenii aceia de ascuns în pădure?>. Am adunat probe și am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul. Și l-am aflat rapid. O mostră o aveți în fotografia de mai jos făcută cu un molid perfect sănătos proaspăt tăiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscați. În următoarele săptămâni vom continua documentarea (luându-ne toate măsurile de precauție necesare) și vă vom prezenta la Recorder ce se întâmplă la ocolul agresorilor. Băieți, puteți bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteți bate jurnalismul”, a scris jurnalistul.

Garda Forestieră Suceava a transmis vineri, 17 septembrie un comunicat de presă în care arată că, că în urma verificărilor nu au fost găsite nereguli la Ocolul Silvic Dealu Negru, locul în care doi jurnaliști împreună cu un Tiberiu Boșutar, un activist de mediu, au fost bătuți crunt de un grup de aproximativ 20 de indivizi. De asemenea, Garda Forestieră spune că nu a identificat pe fondul respectiv tăieri ilegale, motivul pentru care cele trei victime se aflau în acel loc.

sursa foto: G4Media.ro

Citește și 

Jurnalist și regizor, Mihai Dragolea a fost bătut crunt în Coșna, Suceava, în timp ce filma un material despre tăierile ilegale de pădure

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă