Gafă majoră la Facebook. Un algoritm a confundat persoanele de culoare cu maimuțe - FOTO

1 lună in urmă 18

Un algoritm de recomandare al Facebook a dat greș și a stârnit numeroase reacții negative din partea internauților. Utilizatorii platformei au fost întrebați dacă doresc să vadă şi alte „videoclipuri cu primate” în dreptul unui video al unui tabloid britanic în care apăreau persoane de culoare, a dezvăluit vineri The New York Times.

Videoclipul postat de tabloidul Daily Mail, vechi de mai bine de un an, numit „un alb cheamă poliţiştii contra unui bărbat de culoare din port”, înfățișa mai multe persoane de culoare, însă în niciun caz maimuțe.

Întrebarea „vrei să vezi mai multe videoclipuri cu primate?” cu opţiunea „Da/ Respinge” a fost afişată pe ecran mai multor utilizatori, potrivit capturilor de ecran publicate pe Twitter de Darci Groves, fost designer al Facebook.

„Este scandalos”, a comentat ea, cerându-le foştilor colegi de la Facebook să urmărească cazul.

E-TJ2NCVEAIL7jb Sursă foto: Twitter/Darci Groves

Facebook își cere scuze pentru „eroare inacceptabilă”

„Este clar o eroare inacceptabilă”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a Facebook. „Ne cerem scuze tuturor celor care au văzut aceste recomandări insultătoare”.

Grupul californian a dezactivat unealta de recomandare pe acest subiect „de îndată ce ne-am dat seama ce se întâmplă pentru a investiga cauza problemei şi a preveni repetarea acesteia”, a precizat ea.

Cazul evidenţiază limitele tehnologiilor de inteligenţă artificială, subliniat în mod regulat de platformă în eforturile sale de a construi un fir personalizat fiecăruia dintre cei aproape 3 miliarde de utilizatori lunar.

Gigantul Facebook, ca şi concurenţii săi, este în mod regulat acuzat că nu luptă suficient contra rasismului şi altor forme de ură şi de discriminare.

Subiectul stârneşte cu atât mai multă tensiune cu cât multe organizaţii ale societăţii civile acuză reţelele de socializare şi algoritmii lor că au contribuit la divizarea societăţii americane, în contextul manifestaţiilor mişcării Black Lives Matter.

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă