Gabriela Firea, singura femeie ministru într-un guvern cu 20 de portofolii/ Guvernul Ciucă, o copie fidelă a Guvernului Cîțu în privința egalității de șanse

1 săptămână in urmă 14

Senatoarea PSD Gabriela Firea este singura femeie susținută de cele trei partide din viitoarea coaliție de guvernare la conducerea unui minister din cele 20 câte va avea Cabinetul condus de fostul general Nicolae Ciucă.

Numele Gabrielei Firea a fost înaintat de PSD pentru ministerul Tineretului și Familiei, în timp ce PNL și UDMR nu au înaintat nicio femeie pentru celelalte 19 portofolii rămase. Nici pentru funcțiile de vicepremieri nu sunt vehiculate nume de femei.

Situația se repetă fidel ca în decembrie 2020, atunci când în Guvernul Cîțu a fost instalată o singură femeie-ministru, în persoana Ralucăi Turcan, la Ministerul Muncii, din partea PNL.

G4Media a scris în 23 decembrie 2020 cum componența fostului Executiv condus de actualul președinte PNL încălca atât Constituția României, cât și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei, așa cum explicau pentru G4Media experți anti-discriminare.

Ce spune Constituția

Articolul 16 din Constituția României

(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

Legea 202 privind egalitatea de șanse între bărbați și femei

ART. 21
(1) Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile  economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale  şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii,  promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi
la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a  femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi la nominalizarea membrilor şi/sau participanţilor în orice consiliu, grup de experţi şi alte structuri lucrative manageriale şi/sau de consultanţă.

Încălcarea prevederilor legii 202 atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate. Aamenzile contravenționale sunt de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat pentru G4Media.ro la acea vreme că nu putea sesiza Curtea Constituțională în acest caz, deși critica decizia Executivului, deoarece validarea guvernului se va face prin hotărâre a Parlamentului, care nu intră în competențele instituției.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă