G7 anunță noi sancțiuni care să „mențină o presiune economică şi politică intensă asupra Rusiei”

1 săptămână in urmă 25

În urma mobilizării parțiale anunțate în Rusia, miniştrii de externe din G7 au promis că vor adopta „noi sancţiuni” și au condamnat „escaladarea” din partea Moscovei în conflictul din Ucraina, se arată într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi, informează France Presse și Agerpres.

„Miniștrii G 7 depâng escaladarea deliberată din partea Rusiei, inclusiv mobilizarea parţială a rezerviştilor şi retorica nucleară iresponsabilă”, se notează în comunicat.

„G7 ar trebui să adopte noi sancţiuni specifice şi să menţină o presiune economică şi politică susţinută asupra Rusiei”, se specifică în comunicat.

Alături de miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Statelor Unite, Franţei, Italiei, Japoniei şi Marii Britanii la întâlnirea care a avut loc la sfârșitul Adunării Generale a Naţiunilor Unite a participat și şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Vom studia şi adopta noi măsuri restrictive, atât personale, cât şi sectoriale”, a precizat, la rândul său, Josep Borell.

De asemenea, miniştrii G 7 au condamnat „referendumurile fictive de pe teritoriul suveran al Ucrainei”, anunţate de autorităţile proruse din regiunea ocupată Donbas. „Votul nu poate fi liber sau just când forţe ruse sunt prezente”, au declarat ei la finalul reuniunii.

Miniștrii de externe din G 7 au cerut Rusiei „să predea controlul” centralei nucleare Zaporojie către Ucraina și şi-au reafirmat angajamentul de „a finaliza pregătirile” pentru punerea în aplicare a plafonării preţului petrolului rusesc.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă